Christer Fransson - avdelningschef
Christer Fransson - avdelningschef Bild: Ronny B Nilsson

Ingen sköterska nappade på Uddevallas sommarerbjudande

Det är svårt att rekrytera sjuksköterskor i hela landet – främst på sommaren. I Uddevalla pusslar man ihop olika lösningar för en full bemanning.

ANNONS

I Uddevalla kommunen har man två år i rad lockat sommarjobbare genom erbjudande för nyutexaminerade sjuksköterskor. I somras fick de 28 000 kronor i ingångslön och arbetade tio veckor men fick lön för 12.

Men 2018 ledde det inte till en enda sjuksköterska.

– Första året var det några som kom men nu i somras var det inget napp alls. De sjuksköterskor vi vänder oss till studerar i Trollhättan och bor oftast där runt eller pendlar från Göteborg, det är svårt att locka dem till Uddevalla när det finns arbete där de bor, säger Christer Fransson avdelningschef för verksamhetsområde hälso- och sjukvård i Uddevalla.

ANNONS

Men trots att det inte gav utdelning i somras så kommer troligtvis erbjudandet stå kvar ett tredje år.

– Vi har inte fattat något beslut än men det lutar åt det och att vi då höjer ingångslönen ytterligare.

Men det behövs mer pussel för att få ihop till full personalstyrka till sommaren när sjuksköterskevikarierna inte står på kö.

– Det allra bästa är om vår ordinarie personal kan skjuta på sina semesterveckor mot ett sommartillägg, därefter så är det bemanningspersonal vi får ta in.

"Finns hur mycket arbete som helst"

Det finns avtal mellan kommunen och flera bemanningsföretag löpande under hela året, men det är på sommaren som de framförallt används.

– Det finns ett antal timanställda som är pensionärer eller föräldralediga som kan hoppa in vid akuta behov av korttidsvikariat som gör ett mycket gott jobb men under semestertiden räcker det inte till.

Har behovet av bemanningspersonal ökat?

– Ja, det finns hur mycket arbete som helst för en sjuksköterska. Förr kunde man hitta personal mellan anställningar eller arbetslösa, det gör vi inte idag.

Ett sista alternativ är att låta den ordinarie personalen att arbeta övertid, men det är en nödlösning.

– Det sliter på personalen och är det dyraste alternativet, det är inte det första vi väljer. Men alla de här lösningarna behövs för att täcka behovet av personal. Samt att vi stärker upp med undersköterskor som kan ta över en del av sjuksköterskornas arbetsuppgifter.

ANNONS

LÄS MER:Så vill cheferna stoppa personalflykten

ANNONS