Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fritidshusen med kommunalt bostadsarrende ligger nära olika badstränder men de nya villkoren med stora avgiftshöjningar accepteras inte av alla. Bild: David Scherman
Fritidshusen med kommunalt bostadsarrende ligger nära olika badstränder men de nya villkoren med stora avgiftshöjningar accepteras inte av alla. Bild: David Scherman

Inte överens med alla om kraftigt höjda bostadsarrenden

Köparen av ett fritidshus på Bodele, som just nu är till salu, måste betala åtta gånger högre bostadsarrende än vad nuvarande ägare hittills har gjort. Kommunen höjer avgifterna kraftigt. Något som inte accepteras av alla.

Trots den kraftiga höjningen från 2500 till 20 000 kronor per år – 700 procent – hör exemplet ovan, med det hus som ligger på Bodele, till undantagen. I det fallet har kommunen ändå fått en underskrift från arrendatorn.

– Man kan tycka att det är en stor höjning men utifrån dagens mått är det ett skäligt arrende som vi ser det, säger Christer Bergsten, mark- och exploateringsingenjör på Uddevalla kommun.

Av sju andra tomter för fritidshus som ligger vid Unda har överenskommelser endast nåtts för de två minsta och lägst värderade.

När boende inte accepterar de nya villkoren går kommunen vidare till arrendenämnden.

Till bakgrunden hör att arrendeavgifterna vid Unda inte har förhandlats om sedan mitten av 1980-talet. Dessutom fick alla betala samma belopp, drygt 4500 kronor per år.

Förra året bestämde sig kommunen för att se över varje enskild tomt utifrån läge och storlek, vilket gav en betydligt spretigare bild. I något fall skulle den nya avgiften hamna på över 30 000 kronor per år.

– Vi har tagit in mäklare för värdering av vad marken skulle gå för på den öppna marknaden och utgått från en avkastning på 2,5 procent, säger Christer Bergsten.

Vad de nya villkoren blir där parterna inte är överens, återstår att se. Beslut i arrendenämnden kan överklagas till hovrätten.