Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Intensiv batterijakt för miljöns skull

Just nu pågår en intensiv jakt på uttjänta batterier bland landets fjärdeklasser. På Norrskolan har klass 4 i skrivande stund samlat in 10,6 kilo batterier per elev.

Batterijakten är en återvinningstävling för alla fjärdeklassare i Sverige. Den går ut på att eleverna ska samla in så många batterier de kan under tävlingsperioden, från den 12 mars till och med den 23 mars.

Batterierna har samlats in hemma, på föräldrarnas arbetsplatser och genom dörrknackning. Meningen är också att den kunskap barnen får ska spridas vidare till föräldrar, syskon och släktingar och på så sätt bidra till miljömedvetandet.

– Min granne blev jätteglad. Han hade ganska mycket batterier och hade inte tid att lämna dem till återvinningen. En annan granne skulle hämta fler batterier till oss från sitt jobb, säger eleven Yasmin Mouslmani.

Tejpar

Barnen har också haft mycket jobb med att tejpa alla pluspoler. Det görs av säkerhetsskäl, för att det inte ska börja brinna.

I år är Batterijaktens utbildningsmoment en del av tävlingen, med uppdrag som är direkt kopplade till läroplanen.

– Vi har pratat om vad batterier innehåller, var de görs, vart de tar vägen när de återvinns och hur mycket av batterierna som kan återanvändas, berättar eleven Elina Lind.

– Vi pratar om att vi inte kan ta upp hur mycket metaller som helst ur jorden, utan att vi behöver återvinna det som ligger hemma och skräpar. I dag använder vi fler jordklot än vi har. Det har blivit många bra diskussioner, säger Cecilia Friis som är lärare på Norrskolan.

I svenskan har barnen på Norrskolan jobbat med argumenterande texter för att lära sig hur man motiverar det man tycker.

Vann en robot

Klassen har redan vunnit en programmeringsbar robot i en deltävling genom att svara på frågan ”Vad skulle din robot kunna göra?” och sedan motivera varför. De röstade fram förslaget att roboten skulle kunna prata alla språk, bland annat för att kunna hjälpa nyanlända.

– Eleverna lär sig att argumentera på ett bra sätt och att man får tycka olika, säger Cecilia Friis.

För ett år sedan vann klassen den lokala tävlingen Mobiljakten, som arrangerades av Uddevalla Energi. Då gällde det att samla in gamla mobiltelefoner och mobilbatterier. Vinsten har gjort dem taggade inför årets batterijakt.

– Barnen är väldigt engagerade. Det är en rolig grej samtidigt som de jobbar för miljön. Miljötänket sprider sig också när de knackar dörr, säger Cecilia Friis.