Ett av de områden där kommunen planerar för att utöka industrimarken är västra Lillesjö. Planen väntas nu gå ut på samråd. "Behovet är stort och det finns inte många kommunala tomter för industrimark kvar", säger kommunens plan- och exploateringschef Martin Hellström.
Ett av de områden där kommunen planerar för att utöka industrimarken är västra Lillesjö. Planen väntas nu gå ut på samråd. "Behovet är stort och det finns inte många kommunala tomter för industrimark kvar", säger kommunens plan- och exploateringschef Martin Hellström. Bild: Edvin Bergström

Intensiv jakt på eftertraktad industrimark

Uddevalla har i princip slut på kommunal mark för industri. Därför pågår ett ständigt arbete för att jaga rätt på nya områden. Aktuella just nu är Lillesjö, Fröland och Björbäck. Men det är långdragna processer, och markanvändning är en känslig fråga där många intressen ska vägas samman.

ANNONS
|

Nya företag och företag som får växa betyder fler arbetstillfällen som i sin tur innebär fler invånare som betalar skatt till kommunen och dess olika verksamheter.

Men Uddevalla brottas med problemet att industrimarken inte riktigt räcker till. Behovet är stort och samhällsbyggnadsförvaltningens enhet för planering och exploatering jobbar ständigt med att hitta nya lämpliga områden.

LÄS MER: Kommunen vill ha mer industri i Hogstorp

- Kommunen har inte många kommunala tomter för industrimark kvar. Det är ett fåtal där det är möjligt med nyetableringar eller expansion av befintliga företag, säger enhetschef Martin Hellström.

LÄS MER: Nytt industriområde drar närmare

ANNONS

Lillesjö kan gå ut på samråd

När samhällsbyggnadsnämnden samlas igen på torsdag finns nu tre förslag för politikerna att ta ställning till. Det är dels ett pågående planärende och dels två nya områden som ska prövas om de är lämpliga inom ramen för detaljplan.

Det pågående ärendet gäller västra Lillesjö där den framtida detaljplanen utvidgar ett redan etablerat industri- och handelsområde. För det här området finns redan ett positivt planbesked från politiskt håll och samhällsbyggnadsnämnden väntas besluta att skicka ut planerna på samråd.

Vill utöka Fröland och Björbäck

De två nya tänkta områdena ligger på Fröland och Björbäck.

På Fröland handlar det om mark som angränsar till Benders område och som tillsammans kallas Frölandsgärdet. Syftet med en ny detaljplan här är att skapa en bättre sammanhållen industrimark. Dessutom ska planen kunna skydda viktig natur mot Byfjorden som idag är planlagd som industri.

Vid Björbäck föreslås att det befintliga industriområdet utökas med ett område norr om Långemyrsvägen. Fördelarna är att marken då ligger i anslutning till befintligt industrispår och bra förbindelser med både väg 172 och väg 44, enligt beslutsunderlaget.

De föreslagna områdena är ett sätt att försöka tillgodose kommande efterfrågan.

- Det här är ett sätt att möta ett behov som kan leda till ytterligare arbetstillfällen i kommunen. Det är ett arbete både på kort men framför allt lång sikt, säger Martin Hellström.

ANNONS

Planprocessen tar tid

I förslagen till beslut konstateras att behovet av industrimark är stort.

Men att närmare kvantifiera hur stort behovet är låter sig dock svårligen göras, menar Hellström.

- En detaljplan tar ett bra tag att göra, det handlar om några år och därefter ska marken iordningställas. En planprocess som går fort tar två år. Här har vi ett antal förfrågningar som, om det går snabbt, gör att vi kan ha nya industriområden 2022, 2023 eller kanske ännu längre fram.

- Så, om vi redan idag bara har ett fåtal områden och vi naturligtvis hoppas på expansion så måste vi ha mark som möter det behovet.

Martin Hellström säger vidare att det finns ett politiskt uppdrag såväl från den nuvarande som de båda tidigare majoriteterna att försöka öka tillgången på industrimark i kommunen.

- Det finns en bred politisk förankring för att skapa ny mark.

Är en känslig fråga

Hur politikerna kommer att ställa sig till förslagen vill han dock inte ha någon åsikt om och säger att han inte vill föregripa de politiska besluten.

– Vi lägger fram förslag på möjliga områden och sedan beslutar politikerna. Markanvändning är en känslig fråga. Exakt var det ska vara industrimark kan man ha stora politiska synpunkter på. Det kan finnas andra behov också som konkurrerar, säger Hellström.

ANNONS

Det kan vara naturmark, bostäder, skolor eller något annat exemplifierar han.

– Bara för att det finns ett generellt behov av industrimark är det inte säkert att det blir något just där, säger Martin Hellström.

ANNONS