Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Intresset för Saab bekräftat

Saabs konkursbo kan tas över av ett kinesiskt elbilskonsortium med den tidigare Volvodirektören Karl Erling Trogen som en nyckelspelare. Det rör sig om bolaget National Electric Vehicle Sweden AB. – Jag kan bekräfta att vi är en budgivare, säger Mattias Bergman, talesperson för företaget.

Enligt honom har företaget varit intresserade av Saabs konkursbo sedan ett år tillbaka.
– Vi är ingen ny aktör. Men vi har beslutat att gå ut nu på grund av de nya uppgifterna som förekommit i media, säger han.
Enligt uppgifter till Dagens Industri är National Electric Vehicle Sweden AB ensamt kvar i förhandlingar om att köpa Saab Automobile, något Mattias Bergman inte vill kommentera. Däremot bekräftar han att de vill fortsätta att driva fabriken i Trollhättan.
– Vi är intresserade av det varumärket står för, den höga kompetensen i Saab och en fabriksanläggning i världsklass, säger han.
Karl Erik Trogen, tidigare Volvodirektör och bosatt i Munkedal är enda ledamoten i bolagets styrelse som registrerades så sent som den tredje april i år. Själv var han under torsdagen förtegen om uppgifterna som cirkulerar i media.
– Vad du än kommer att fråga om det har jag inga kommentarer till det, säger han till Bohusläningen och hänvisar till sin presstalesman.
Den andra personen i bolagets styrelse, suppleanten Mikael Kubu hänvisar i sin tur till Karl Erling Trogen när tidningen TTELA nått honom.

Stöd hos staten
Enligt Dagens Industri är budet som kommer från National Electric Vechicle mindre än det bud på 3,2 miljarder som Youngman tidigare lagt. Hur mycket mindre är än så länge oklart.
Däremot har bolaget ett stort stöd hos flera personer inom regeringen uppger DI. På grund av miljöprofilen i satsningen ska satsningen också kunna få statsstöd.
Skälet till att Youngman är ute ur leken är enligt DI att konkursförvaltarna känt oro inför bolagets förmåga att prestera säkra betalningar på grund av att de styrs av den kinesiska byråkratin.