Slipar skridskorna. Jessica Barck, vd för Uddevalla Näringsliv, har redan börjat öva in piruetterna inför invigningen av en isbana i museiparken. Grundplåten kommer från Thordénstiftelsen, till minnet av Gustaf Thordén, vars minnessten står strax intill.
Slipar skridskorna. Jessica Barck, vd för Uddevalla Näringsliv, har redan börjat öva in piruetterna inför invigningen av en isbana i museiparken. Grundplåten kommer från Thordénstiftelsen, till minnet av Gustaf Thordén, vars minnessten står strax intill.

Isbana ska få fart på centrum

Vårkänslor med hopp om sommar? Glöm det, nu planeras det för is och kyla. Uddevalla kan få sin efterlängtade stadsisbana redan i år. Men kommunens kostnader måste också utredas.

ANNONS
|

Snart startar insamlingen, likt den som gav Strandpromenaden. Målet är att Uddevallaborna ska kunna glida runt på blank skridskois utanför museet redan i vinter.

Jessica Barck, vd för Uddevalla Näringsliv, säger att ända sedan Strandpromenaden invigdes för tio år sedan har det funnits tankar på vad näringslivet kan göra för att lyfta Uddevalla ytterligare. Strandpromenaden har ju blivit en succé och där deltog både näringsliv, kommun och enskilda medborgare i insamlingen av pengar. Många Uddevallabor kan säga sig äga en bräda i bryggdelen.

Nu tar Uddevalla Näringsliv nya tag och sjösätter planerna på en isbana i Museiparken.

–Det har länge funnits tankar på en isbana i centrum och det har vi pratat vidare om. Vi har träffat kultur- och fritidsförvaltningen och samhällsbyggnadsförvaltningen för att diskutera och mötts av positiv inställning. Så nu kör vi så det ryker, säger Jessica Barck.

ANNONS

Thordénstiftelsen har redan avsatt en halv miljon för projektet, men det kommer inte att räcka på långa vägar men är en grundplåt.

–Men vi vet inte vad det kan komma att kosta, säger Jessica Barck. Vi har kontaktat en projekteringsfirma men vet ännu inte vad summan blir.

Tanken är att lägga isbanan framför museet, där det i dag är en gräsplan. Mellan december och februari ska det vara is och resten av året ska en konstgräsplan bjuda in till andra aktivteter.

Jessica Barck säger att det var vid en medlemundersökning i Uddevalla Näringsliv man kom fram till att en konstfrusen isbana i centrum skulle bli precis det lyft som så många önskar.

–Känslan är att alla är överens om att en bra aktivitet så centralt ska spilla över på hela stadskärnan, att folk kommer att söka sig hit för att åka skridskor och sedan hitta på annat i centrum.

Konstgräset på sommartid ska också locka till aktiviteter menar Jessica Barck.

–Man kan ha finaler i Oddebollen och Junicupen mitt i centrum. Det finns oändliga möjligheter.

Nu närmast ska man inom gruppen, där även gamla isbanestiftelsen finns med, se över finansieringen.

–Vi vill göra det som man gjorde med Strandpromenaden, där företag och privatpersoner kan vara med. Vi vill samverka med föreningslivet och tillsammans med kommunen får vi se på driftsansvar och kostnader. Men jag har fått positiva svar från tjänstemännen. Även politikerna har ju tidigare lagt fram liknande förslag om isbanor i centrum.

ANNONS

–Jättespännande, säger Katarina Hansson, kultur- och fritidschef i Uddevalla. Det vore naturligtvis ett lyft för centrum.

Men hon är inte lika säker på att det kommer att vara klart redan i år.

–De är heta i näringslivet, säger hon och skrattar. Vi måste veta vad det kommer att kosta att driva en sådan anläggning, men vi diskuterar och försöker hitta kreativa lösningar för visst vore det väldigt roligt om det gick att lösa. Men vi måste veta mer, det måste komma mer konkreta siffror på kostnader av olika slag.

Katarina Hansson säger att det finns ju stadsisbanor lite överallt, men inte så många i den storlek som näringslivet vill ha i Uddevalla.

–Så jag hoppas att det kan komma att lösa sig. En sådan satsning skulle ju öppna för publika evenemang både sommar och vinter, säger hon.

Kända isbanor

I början av oktober öppnar skridskobanorna i New York. De mest kända platserna är Rockefeller Center och Central Park men det finns även fler rinkar runt om i staden. I London går det också att åka skridskor i centrum vintertid. I Stockholm kan man åka skridskor mitt i centrum på isbanan i Kungsträdgården. Det har blivit en del av stadsbilden och en populär sysselsättning vid besök i huvudstaden.

ANNONS
ANNONS