Italienskt bidrag bakom vinnarbidraget i arkitekttävling i Uddevalla

Nu är den europeiska arkitekttävlingen Europan avgjord. Största fördelen med segraren i Uddevalla är satsningen på Bulid, tycker arkitekt Dimitris Vassiliadis, Uddevalla kommun.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Vinnarna presenterades på måndagen, den 2 december.

Under året har en rad unga arkitekter runt om i Europa tänkt, skissat och lämnat in tävlingsförslag för att utveckla städer. I Sverige deltog Uddevalla med områdena Dalaberg, Hovhult och Bulid.

För kommunernas del är ett syfte att få in idéer och tankar på utveckling som de kan använda.

LÄS MER: Nya idéer ska lyfta Dalaberg och Hovhult

Det segrande bidraget i Uddevalla är ritat av italienska arkitekter och kallas Jalla!

– Det består av tre delar. Den största fördelen är tyngdpunkten på Bulid som mötesplats med olika slingor, skolor med mera. Det är en bra blandning. Här ingår arkitektur och stadsbyggnad och de satsar på det sociala och miljön, säger Dimitris Vassiliadis.

ANNONS

Bro, hand och växthus

Tvåa i tävlingen i Uddevalla kom bidraget Wake Bu-Hov-Berg up. Det är ritat av arkitekter från Tyskland, Spanien och Kina.

– Det har bra bärande idéer att knyta ihop Hovhult och Dalaberg med en bro. När det gäller Bulid har man ritat som en hand och bygger omedvetet upp gränser inom området. Risken är att det blir enformigt, men också kontroversiellt och orealistiskt med en bro. Bidraget har en bra vision och ett stort engagemang, säger Dimitris Vassiliadis.

Ett särskilt omnämnande får ett bidrag från svenska arkitekter från Malmö. Det heter Plant Uddevalla – productivity through green self-sufficiency.

– Det är för endimensionellt. Man tänker ett växthus som ska starta allt. Det kanske funkar, kanske inte, att satsa på bara ett ställe. Bidraget är svagt, säger Dimitris Vassiliadis.

Ingen satsar på helheten

Totalt elva bidrag tävlade med skisser för Uddevalla. Dimitris Vassiliadis säger att han tycker att alla är intressanta.

– Man får jämföra och plocka ihop delar. Inget bidrag satsar på helheten, men det kanske inte var maningen heller när man lämnar tävlingen så öppen.

Vinnarna från Milano har meddelats. Den 16 januari blir det prisutdelning och Uddevalla får träffa arkitekterna bakom bidraget Jalla!.

– Sedan blir det ett första möte, och också en workshop som ska vara här. Målet är att implementera idéer, annars är ju allt arbete bortkastat. Vi vill att alla aktörer i området ska vara delaktiga, som fastighetsägare, boende och så vidare. Det ska vara en pågående diskussion, säger Dimitris Vassiliadis.

ANNONS
ANNONS