Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

IVO kritiserar skötsel av äldreboende

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar Bräcke Diakoni för att ha haft för låg bemanning på Skogslyckans äldreboende. Stiftelsen får också kritik för att inte ha skött vårdtagarnas genomförandeplaner.

Även socialnämnden kritiserade i november 2014 Bräcke Diakoni för dålig bemanning.

Det slutade med att nämnden och stiftelsen överenskom att dela på kostnaden för ytterligare två anställda från den 1 mars 2015 till den 30 september. Då upphör avtalet och kommunen tar tillbaka äldreboendet.

Därför är den delen av kritiken redan åtgärdad.

Bakgrunden till IVO:s kritik är en anmälan som en anhörig till en dement vårdtagare gjorde i september 2014.

Enligt anmälan fick personen vid ett tillfälle inte duscha på grund av personalbrist, hon hade bara varit ute med personal två gånger på cirka fem månader och hade flera gånger fått göra i blöjan i stället för att gå på toaletten.

I sitt svar till IVO tillbakavisar Bräcke Diakoni kritiken om toalettbesök, utevistelser och dusch.

Stiftelsen skriver också att personalen har fått utbildning i demenskunskap, att man hade extra bemanning för att kvinnan inte skulle lämnas utan uppsikt, att åtgärder gjordes för att minska hennes oro, med mera.

Dessutom hade man redan i mars 2014 kopplat ihop två avdelningar för att få en större personalgrupp att använda där den bäst behövdes. Det gjorde bland annat att helgpersonalen kunde ta ut sin rast vilket de inte hade kunnat förut.

IVO har läst journalanteckningarna och hittar inte bevis för att detaljerna i anmälan stämmer exakt. Däremot verkar kvinnan bara ha duschat två gånger under juni 2014. Hon har varit ute på balkongen eller på promenad med personalen fler än två gånger sedan mars 2014.

IVO tycker att extra demensutbildning med mera är bra, men räknar sedan upp en rad punkter som måste förbättras:

– Att personalen tidigare inte kunde ta ut sin rast på helgerna tyder på att rutinen för att anpassa bemanningen är bristfällig.

– Genomförandeplanen för kvinnan har inte gjorts om efter att hon har ramlat och fått nya behov. Då riskerar hon att inte få nödvändig hjälp.

– Det står inte i genomförandeplanen när och hur insatserna ska genomföras. Det är dåligt eftersom planen är ett arbetsverktyg för personalen.

– Det står inte i planen vad kvinnan tycker är viktigt, till exempel att hon är mån om sitt yttre och att hon inte tycker om att personalen bestämmer över henne.

IVO tänker följa upp att Bräcke Diakoni har bra rutiner för bemanningen.

Maud Kardell är områdeschef för äldreomsorgen inom stiftelsen. Avtalet med kommunen slöts 2010.

– Jag håller inte med om att rutinerna för bemanningen är bristfälliga. Det jobbar man mycket med varje dag, säger hon.

– När det gäller genomförandeplanerna kan vi bli bättre. Det jobbar vi med.

Maude Kardell tycker att den personalförstärkning som gjordes i mars har löst de problem som fanns innan. Hon kan inte svara på varför helgpersonalen inte kunde ta ut sin rast tidigare.

– Jag behöver prata med ansvariga verksamhetschefer för att ge korrekt information på den frågan.

Stefan Skoglund (S) är socialnämndens ordförande.

– IVO:s beslut visar att vi har haft rätt om bemanningen. Frågan är utagerad men det visar det inte är så enkelt att driva en verksamhet med andra entreprenörer.

När kommunen tar över Skogslyckans äldreboende den 1 oktober tar man också över den vårdpersonal som vill vara kvar. Boendet har två hus med totalt 96 lägenheter.

Konsekvenser. När Bräcke Diakoni tog över Skogslyckans äldreboende 2010 minskade man bemanningen. Det har lett till kritik från både socialnämnden och IVO.