IVO kritiserar vården av svårt sjuk 81-åring

En 81-årig kvinna låg sjuk på äldreboendet i tre dagar innan hon kom till sjukhus. Då hade hon lunginflammation, blodförgiftning, hjärtsvikt, förmaksflimmer och urinvägsinfektion och det var fara för hennes liv.

ANNONS
|

Socialnämnden får nu kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som anser att det var brister i både vård och journalföring.

Det hände under en helg i april 2016. Den 81-åriga kvinnan hade sedan en tid tillbaka diarré och avföringsprover hade tagits. På lördagsmorgonen hade hon mycket ont i ryggen och eftersom hon var rädd för att det var lunginflammation, bad hon att få träffa en sjuksköterska. Om hon fick det är oklart, eftersom det inte står något om det i journalen.

Under natten mot söndag får hon feber och hosta och på söndag kväll ber kvinnan återigen om att få träffa en sjuksköterska. Vårdpersonalen kontaktar en sjuksköterska som ger råd om mat och vätskebehandling. Under natten till måndag har hon 38.4 i feber. På måndag kontaktar en sjuksköterska en läkare som ordinerar penicillin, Kåvepenin, i tio dagar.

ANNONS

På eftermiddagen beslutas att 81-åringen ska till sjukhus. Vårdpersonalen säger till anhöriga att hon kommer att föras till MÄVA, medicinsk äldrevårdsavdelning, men ambulanspersonalen inser hur dålig hon är, åker de till akuten istället.

Både anhöriga och socialnämnden, som ytterst är kvinnans vårdgivare, har anmält fallet till IVO. Socialnämnden skriver i sin utredning att kvinnan borde ha fått behandling tidigare. Nämnden konstaterar också att vårdpersonalen tog kontakt med sammanlagt fyra sjuksköterskor under helgen men att det bara är en sjuksköterska som har skrivit något i journalen. Ändå är legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal skyldig enligt lag att föra patientjournal.

IVO slår också fast att patienten borde ha blivit bedömd av hälso- och sjukvårdspersonal och att läkaren borde ha kontaktats tidigare.

ANNONS