Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Johan Hultberg(M), riksdagsledamot från Fjällbacka, vill att SOS Alarm ska ha tillgång till position vid 112-samtal.

Ja till positionering av 112-samtal

Med hjälp av moderna mobiltelefoner kan SOS Alarm nu få möjlighet att se den nödställdes position direkt.
– En förändring som kan rädda liv, menar riksdagsledamot Johan Hultberg (M) från Fjällbacka.

Att SOS Alarm skulle ha möjligheten att direkt se var personen i nöd befinner sig hade sparat dem mycket tid och underlättat deras arbete i att rädda liv. Inom en kort framtid kan detta bli verklighet.

Under torsdagen sa riksdagen ja till förslag om positionering vid 112-samtal och regeringen ska nu se över möjligheterna att ge Sveriges alarmeringstjänst tillåtelse att positionera hjälpsökandes mobiltelefoner automatiskt.

Ett tillkännagivande som utgick bland annat från en motion av riksdagsledamot Johan Hultberg (M) från Fjällbacka.

– Min motion handlar om att dagens moderna mobiltelefoner har system inbyggda som SOS Alarm skulle kunna utnyttja. Men de får inte lov att använda den tekniken idag, vilket gör att det är mycket svårare för dem att hitta personer, säger Johan Hultberg (M).

SOS Alarm ska kunna se position direkt

Denna förändring skulle innebära att alarmtjänsten med hjälp av moderna mobiltelefoner och GPS-koordinater skulle direkt se var personen i nöd befann sig.

– Genom att använda modern teknik skulle positionen på personer som ringer nödnumret 112 blixtsnabbt kunna fastställas och de hade kunnat arbeta både snabbare och mer effektivt , säger Johan Hultberg (M).

Riksdagen kräver nu att regeringen agerar så snabbt som möjligt för att ge SOS Alarm tillåtelse att positionera hjälpsökandes mobiltelefoner automatiskt.

– En förändring som kan rädda liv! Jag är därför väldigt glad och stolt över att riksdagen har sagt ja till mitt förslag, säger Johan Hultberg (M).

Varför har inte denna funktion använts tidigare?

– Det handlar om att svensk lagstiftning inte har hängt med i teknikens utveckling och möjligheten att se position från samtal har kommit i konflikt med integritetslagen, säger Johan Hultberg (M)

Han förklarar att personer i nöd har på grund av lagen behövt godkänna att alarmtjänsten får ta del av deras position vilket ofta inte har varit möjligt när personer exempelvis har befunnit sig i ett chocktillstånd eller varit allvarligt skadade.

– Detta är ett exempel på hur modern teknik kan hjälpa oss och rädda liv. Vi som lagstiftare måste se till att lagen inte ska vara ett hinder, säger Johan Hultberg (M).

"Vi är oerhört glada för detta"

Björn Skoglund, ansvarig för 112-tjänsten på SOS Alarm, instämmer med Johan Hultberg och säger att detta är något de har väntat länge på.

– Vi på SOS Alarm är oerhört glada för detta. Det skulle hjälpa oss att rädda ännu fler liv, säger Björn Skoglund.

Björn Skoglund förklarar att möjligheten att se position från 112-samtal endast innebär stora fördelar för räddningstjänstens arbete. Då slipper de lägga tid på att förhöra personen i nöd och kan istället snabbt skicka ut hjälp till platsen. Det hade sparat dem många sekunder och till och med minuter.

– Varje dag vi inte har denna positionsfunktion är ett nederlag, vi har inte tid att vänta mer. Det handlar om att rädda liv snabbare, säger Björn Skoglund.

Nu hoppas både Johan Hultberg och Björn Skoglund att förslaget tas på allvar av regeringen och att de kommer ge SOS Alarm möjligheten att se den nödställdes position.

– En enad riksdag har krävt att regeringen ska agera. Jag utgår från att de kommer vidta dessa åtgärder, säger Johan Hultberg (M).