Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/2

Jack Vreeswijk döms för skattebrott

Artisten Jack Vreeswijk döms till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst för att ha undanhållit nära tre miljoner kronor för staten.

Det var för ett par år sedan som Skatteverket bestämde sig för att granska den kände svenska artisten, bosatt i Uddevalla kommun.

Man gick igenom hans inkomstdeklarationer från 2010 fram till 2012. Skatteverket insåg då att han inte hade betalat in skatt för sin enskilda firma. Totalt handlar det om 2.7 miljoner kronor i undanhållna skattepengar, som satts in på konton som Jack Vreeswijk hade utomlands.

När Jack Vreeswijk fick reda på att han granskades av Skatteverket satte han in en stor del av pengarna, som han inte hade deklarerat för på tre år.

Men ekobrottsmyndigheten fick ärendet på sitt bord och bestämde sig för att väcka åtal. Åtalet lämnades in vid Uddevalla tingsrätt strax innan jul 2014.

Jack Vreeswijk erkände då både bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
 

Läs också: Vreeswijk: "Jag har gjort en dundertabbe"

När rättegången hölls vid Uddevalla tingsrätt för en vecka sedan ville Jack Vreeswijk att åtalet skulle avvisas. Han menade då att han annars skulle utsättas för så kallad "dubbel bestraffning". Jack Vreeswijk ansåg att han redan gjort rätt för sig när han hade betalat in skatten.

Det synsättet delar inte Uddevalla tingsrätten. I ryggen har de en dom från Högsta domstolen för tre år sedan. Där anses att om en person får skattetillägg, hindrar det inte att personen även kan åtalas och eventuellt dömas för brottet.

 

Uddevalla tingsrätt skriver i sin dom att Jack Vreeswijk inte döms för att han struntat i att betala in skatten, utan för att han har "lämnat oriktiga uppgifter i sina deklarationer". Uppgifterna har han dessutom lämnat i efterhand.

Uddevalla tingsrätt tar ingen hänsyn till Jack Vreeswijk försvar, där han hänvisvar till okunskap och ointresse. Samt att han inte har behållit alla miljonerna själv.

Uddevalla tingsrätt dömer därför Jack Vreeswijk till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst.

 

I sin dom skriver tingsrätten att den hade kunnat döma till fängelse, som i så fall blivit tre månader bakom lås och bom.

 

I en artikel i Bohusläningen från december förförra året berättar artisten att han "inte stoppat 2.7 miljoner kronor i fickan", utan att nära hälften av pengarna gått till hans musiker och kostnader han haft på spelningar.

 

Vad var det som gjorde att detta hände?

– Jag har gjort bort mig helt enkelt och kan inte skylla på någon annan än mig själv. Jag har gjort en dundertabbe och får stå för det.

Du var medveten om att du inte redovisade allting?

– Det var en kombination av dumhet och godtrogenhet och även en kombination av girighet. Det är bara att ta straffet.

 

 

Bohusläningen söker Jack Vreeswijk för en kommentar.

Texten kommer att uppdateras.