Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Magnus Jacobsson (KD) satt i kommunfullmäktige fram till i våras – men gick inte på något möte efter valet. Bild: Lasse Edwartz

Jacobsson (KD) missade alla kommunmöten efter riksdagsinträdet

Magnus Jacobsson (KD) gick inte på ett enda kommunfullmäktige efter att han blev invald i riksdagen. Det visar en granskning av Ekot. Först i våras bestämde han sig för att lämna sina uppdrag.

Det är Ekot i Sveriges radio som har gjort en granskning av de 124 riksdagsledamöter som också har kommunala uppdrag. I snitt har ledamöterna gått på lite mer än vartannat lokalt möte sedan valet.

En av de politiker som fick plats i såväl riksdag som kommunfullmäktige efter valet är Magnus Jacobsson (KD). Från valet tills att han avsade sig sitt uppdrag var han inte på ett enda kommunfullmäktigesammanträde.

– Vi hade ingen aning om hur det skulle bli med regeringsbildningen. I januari, när det var klart, hade jag samtal med Kristdemokraterna i Uddevalla och kom överens om att vi släpper det uppdraget, säger Jacobsson.

"Hade varit fel mot väljarna"

Han säger att han inte ville hamna i ett läge där han varken hade uppdrag i riksdag eller kommun, om han avsade sig sitt uppdrag i kommunfullmäktige samtidigt som ett extraval utlystes.

– Det hade varit helt fel mot väljarna om det blev ett omval och jag inte kommit med någonstans. Det är ett praktiskt problem som man får hantera efter val. Speciellt i mindre partier där man inte är säker på hur resultatet blir. I ett större parti kan man vara mer säker på att man kommer in i riksdagen, om man har en plats högt upp på listan, säger Magnus Jacobsson.