Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

”Jag saknar livet på torget”

Kommunen har stora planer för Uddevalla centrum och investerar miljoner på att rusta upp gatorna i stan. Samtidigt står 17 lokaler tomma och handlare kämpar för att överleva i centrum. Bohusläningen har pratat med 19 Uddevallabor om stan.

I Uddevallas handelscentrum står 17 lokaler tomma. I artikelserien Ett nytt centrum har Bohusläningen pratat med 49 handlare längs med Kungsgatan och Norra Drottninggatan om hur det är att driva verksamhet i stan.

Det senaste året har många förlorat stora delar av sin omsättning. Men flera säger att kampen om kunderna började långt innan pandemin.

LÄS MER: En av fem lokaler står tomma i Uddevalla centrum

LÄS MER: Lokala företaget går mot trenden – haft fullt upp hela året

– Sedan Torp öppnade har staden dött, sa Nadim Jaber till Bohusläningen. Han hadde drivit verksamhet på Kungsgatan i 18 år och rekommenderade ingen att göra detsamma.

Han och flera andra trodde att lägre hyror skulle kunna locka fler företag till centrum. Men fastighetsägarna höll inte med.

– Hyrorna är bara en av många komponenter, sa Tobias Eriksson, fastighetsförvaltare på Kungsleden som äger fastigheten där Gallionen finns.

Nu har vi frågat Uddevallaborna vad de tycker om centrum.

Ingela Nilsson, Uddevallabo sedan 1978.

– Jag tycker centrum har blivit riktigt fint, med Hasselbacken, med torget och med gatan här. Tänk om fler små verksamheter hade fått komma in. Vi har nagelsalonger och caféer men vi behöver fler butiker. Det är väl hyrorna, det är en stor del som liten företagare.

Ragnar Johansson, Uddevallabo i över 70 år.

– Just nu saknar jag livet på torget. Jag är uppväxt bara några kvarter härifrån. Lite mer affärer vore roligt, men klädaffärer är inte så mycket för mig, de kan ligga i köpcentrum. Det hänger på kunderna kommer och handlar.

Markus Hillemalm, Uddevallabo till och från i 25 år

– Det är väldigt tomt här. Jag hade velat ha det livligare, det finns ingen kultur i citykärnan. Butikerna måste livas upp, annars blir det bara bostäder och företagsverksamhet kvar. Fastighetsägarna får helt enkelt sänka hyrorna. Jag har bedrivit klubbverksamhet här tidigare och vi har haft en diskussion om att ha lite aktivitet i stan, en tillfällig beachvolleyplan eller löpbanor. Något som piggar upp.

Fahad Moalin, Uddevallabo sedan 2012.

– Stan är bra men det är för mycket droger och poliser. Det gör mig rädd. Annars gillar jag Uddevalla, alla känner alla. Idag är det fint väder och alla är samlade.

Sander Kristiansen, Orustbo.

– Jag går i skolan i Uddevalla. Det är väldigt bra och trevligt här. Jag är inte här jätteofta, men det är mysigt.

Sabiha Dazdarvic, Uddevallabo sedan fem år tillbaka.

– Jag trivs här. Jag är från Göteborg men idag bor jag här med min familj och arbetar. Det vore roligt med lite fler restauranger.

Sandra Abounakif, Uddevallabo sedan 2012.

– Jag gillar centrum väldigt mycket, särskilt Hemmakväll och Willys. Tyvärr har en del butiker lagt ner och jag tror att folk åker till stora köpcentrum, antingen Torp eller i Trollhättan. Jag gillar Uddevallakalaset, när det kommer artister till stan – det tror jag många uppskattar.

Gunnar Jonsson, 20 år som Uddevallabo.

– Under åren har det hänt mycket som har förskönat det hela men det är dystert med alla butiker som försvunnit. Butikerna kommer nog inte tillbaka. Kommunen kan försköna hur mycket som helst utan att det påverkar. Man får fylla centrum med trevliga människor i stället.

Wenche Pettersson, Uddevallabo sedan 1986.

– Det är lite dött men det är ju så i dessa tider. Det är roligt att de rustar upp i centrum. Men lite mer blommor vore fint, det känns alltid piggt.

Robin Uddman. Uddevallabo sedan åtta år.

– Jag är ju lite av en kulturnörd så jag hade gärna sett mer utställningar och musik på stan. Men i det stora hela gillar jag Uddevalla.

Folke Peterson, Uddevallabo sedan 1950

– Kommunen har satsat väldigt mycket pengar på att göra det fint här på gatorna men det hjälper ju inte. Det är tråkigt att så många lokaler står tomma. De borde sänka hyrorna, men det är ju upp till varje fastighetsägare, tycker Folke Peterson.

Sweidan Alhamad, Uddevallabo sedan ett år tillbaka

– Det är jättefint. Särskilt på sommaren. Då kommer det mycket folk från Stockholm och Göteborg, alla kommer till Uddevalla.

Tomas Olsson, Strömstadsbo

– Det blir tommare och tommare. Etableringarna de senaste 30 åren är utanför stan. Jag hade önskat större utbud men har full förståelse för att det inte går, kunderna räcker inte till. Allt går att lösa om man har viljan, det behövs handlingskraft och en tydlig långsiktig plan.

Viola Lundqvist Coleman, Uddevallabo sedan 1974

– Jag tycker att stan är väldigt vacker. Bäveån, klocktornet och Hasselbacken. Det är bara trist med alla tomma butikslokaler. Speciellt trist var det när Åhléns försvann. Man vill att stan ska leva lite mer. Jag har en idé om gratis parkering på Kampenhof för att stödja butikerna lite.

Peter Johansson, från Dingle

– Det borde finnas lite mer matställen men annars är det bra. Jag gillar Uddevalla centrum, det är ett riktigt soft ställe.

Britta Bernhard, uppväxt i Uddevalla

– Jag är uppväxt i stan och har mycket minnen härifrån. Jag är väldigt kär i stan. Jag var ledsen när Åhléns försvann men glad att Lindex finns. Jag förstår att utveckling sker, men köpcentrum har aldrig varit min grej. Jag hade gärna sett att vi hade alla butiker här i stan.

Markus Högblom, Uddevallabo sedan sex år

– Det är trevligt att de försökt fixa till det mycket nu. Jag har bott här fem, sex år nu. Det bästa är närheten till många trevliga uteställen, närheten till affärer, trevlig miljö. Det mest finns här.

Elin Åkesson, inflyttad från Kungshamn

– Stan har det mesta tycker jag. Annars finns det ju på Torp. Det har varit en hel del som händer på stan, särskilt vid Kampenhof och på Söder. På så sätt känns det mindre tryggt än i exempelvis Kungshamn. Men det har inte alltid känts så, det har nog blivit mer på senaste.

Adnan Almejarish, med dottern Zina, 3,5 år, Uddevallabor sedan 2017

– Jag kom från Syrien för tre år sedan. Jag trivs bra, folk är väldigt snälla i Uddevalla. Det hade behövts en större lekplats.

Missa inte tidigare artiklar om Uddevalla i artikelserien Ett nytt centrum

Lokala salongen hotas av stängning

Handlare om att överleva i centrum: ”Hyrorna är overkliga”

Centrumhandlarna kämpar för att klara sig: ”Det har blivit tuffare”

En av fem lokaler står tomma i Uddevalla centrum

Så ska Uddevalla växa runt havet

Två städer, två hav – men olika vägar mot ett levande centrum

Så fick stjärnarkitekten Uddevalla att rikta fokus mot havet