Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

"Jag vet alltid var kameran är och är alltid på jakt på något nytt"

Fotointresset går att jämföra med att vara djurägare. Det menar Berit Kjörnsberg på ABF:s fotoklubb. På lördagen arrangerades den årliga fotodagen på Bohusläns museum.

Inkapslad mellan utställningar om Uddevalla genom tiderna och resandefolkets historia i Sverige ligger en nedsänkt scen.

Under fyra veckor har tolv fotografier på temat järn hängt uppsatta på en av väggarna som omsluter scenen på Bohusläns museum. Fotografierna föreställer bland annat flänshjul, en rostig bult och en likaledes rostig bil av äldre modell.

Tolv oramade bilder på väggen

Fotografierna är samtliga tagna under det senaste året och är en del av ABF:s fotoklubbs årliga arrangemang fotodagen.

De tolv oramade bilder som hänger på väggen är tagna av klubbens medlemmar och deltagare i fototävlingen som avgörs under dagen.

– Man ser världen på ett annat sätt när man börjar fotografera, säger Berit Kjörnsberg, tävlingsansvarig på fotoklubben och själv fotograf sedan 55 år tillbaka.

LÄS MER: Utmaningar och möjligheter under årets fotodag

En anledning till att man arrangerar fotodagen och tävlingen är just för att locka nya medlemmar. Fotoklubben vill även nå ut till en yngre målgrupp.

– Vi behöver föryngring. Vi vill visa upp klubben och vår verksamhet, säger Berit Kjörnsberg.

– Vi har över hundra medlemmar, men många börjar bli pensionärer och har inte riktigt tid att vara med på aktiviteterna längre.

Locka besökare genom föreläsning

Nytt för årets fotodag är att klubben försöker locka besökare genom att bjuda in till föreläsning. Tore Hagman, fotograf sedan 50 år tillbaka, pratade om sitt natur- och fotointresse. Hagman, som sedan 1980 varit yrkesverksam naturfotograf, utsågs som första person till "Årets naturfotograf" av Naturvårdsverket.

LÄS MER: Här hängs hundra höjdare

Under dagen fick även allmänheten möjlighet att ställa ut fotografier. Den erfarne fotografen Stig Karlsson från Frändefors bedömde och avgjorde vem som skulle vinna.

– Den som kommer etta, två och trea vinner ett presentkort. Det gäller för båda tävlingarna, säger Berit Kjörnsberg.

Vad är det som är så speciellt med att fotografera?

– Har du en hund?

Jag har en katt.

– Visst känns det på ett speciellt sätt när du ser den?

Jo, det gör det.

– Precis så är det att vara fotograf! Man brinner för att skapa nya bilder. Jag vet alltid var kameran är och är alltid på jakt efter något nytt, ett nytt objektiv till exempel.