Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Julmys. Julbelysningen invigs vid på torsdag kväll och ska lysa upp i höstmörkret. Bild: Lasse Edwartz

Julbelysning lyser upp mörkret

Juldekorationerna i centrum tänds upp samtidigt i Uddevalla och Ljungskile. De båda orterna har olika traditioner när belysningen lättar upp höstmörkret.

I år koras inte bara årets ljushuvud i Ljungskile. Samhället satsar för att göra något speciellt när kommunen tänder julbelysningen i centrum.

– Förra året korade vi bara årets ljushuvud men det var fjärde gången, berättar Erika Wettre Westdahl, Uddevalla näringsliv i Ljungskile.

Bjuder på underhållning

Då blev det två ljushuvuden. Dels Benjamin Åberg, ungdomsledare i Hälle IF och dels Magnus Hjort Robertsson, en fastighetsägare med den ljusa idén att renovera sitt centrumhus i gammal stil. Vem som gjort något bra för orten i år avslöjas torsdag kväll på Ljungskile torg.

– Vi har ett program i samarbete med handlare och föreningar i samhället.

Musikunderhållning från Ljungskile folkhögskola, marknadsstånd på torget och ett tält där Musselbaren står för serveringen är några exempel. För barnen finns det reflexjakt och högläsning på biblioteket. En lasershow bidrar med ännu mer ljus.

– Tanken är att lysa upp och få liv i centrum. Det behövs den här årstiden, säger Erika Wettre Westdahl som hoppas på stor uppslutning.

"För kort tid"

Samtidigt tänds juldekorationerna i centrala Uddevalla i ett evenemang som pågått några år.

– För sju år sedan fick vi ny julbelysning i centrum och det brukar komma mycket folk på invigningen, säger Kent Vikmo, Uddevalla centrumutveckling, som tycker att julbelysningen egentligen är tänd alldeles för kort tid på året.

– Det är en mörk period med korta dagar, men ljus ger en känsla av trygghet.

Syftet med invigningen är att invånarna ska känna stolthet och glädje över att bo i Uddevalla. Liksom i Ljungskile blir det mycket underhållning på torget. Sedan kan man rösta på sin favoritinstallation bland de nio ljusskultpturerna.