Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix, Lasse Edwartz. Bilden är ett montage.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix, Lasse Edwartz. Bilden är ett montage.

Julia Forsberg: Välkommen att ordväxla med omsorg

Möjligheten att kommentera nyhetsartiklar på nätet skulle ge journalistiken en vitamininjektion. Men istället fick vi hets, hat och anonyma troll. Nu gör Bohusläningen ett nytt försök och vi tror på ett gott och konstruktivt samtalsklimat!

För mig som nyhetschef är det viktigt att innehållet i Bohusläningen skapar en grund för samtal och debatt. Våra nyheter ska engagera. Det kan vara en insänd debattartikel till ett högljutt samtal runt lunchbordet på arbetsplatsen eller ett förtroligt samtal med vännen på bussen på väg hem.

Sociala medier, till exempel facebook eller twitter, har under åren blivit ett allt viktigare forum för det offentliga samtalet. I den bästa av världar är debatten på sociala medier sansad och balanserad. För ärligt talat, det borde ju vara så enkelt att vi uppför oss på internet som vi uppför oss i det vardagliga livet.

Men debattklimatet på sociala medier kan också präglas av tämligen hårda nypor. Det kan vara helt okej. En debatt får vara hård, men den ska alltid vara hederlig. Tyvärr förekommer det att debatter på sociala medier spårar ur, med personpåhopp, hatiska kommentarer och hot som följd. Ett sådant debattklimat får konsekvenser.

LÄS MER: Nu kan du kommentera Bohusläningens artiklar

I Brottsförebyggande rådets (BRÅ) nationella trygghetsundersökning för 2018 uppger ungefär nämligen var femte person, oavsett kön, att de under det senaste året ofta avstått från att lägga upp något på internet av oro för att utsättas för hot eller trakasserier. Att röster tystas och tystnar av rädsla för av våga dela med sig av sina åsikter undergräver det demokratiska fria samtalet.

Därför är jag väldigt glad för att vi nu öppnar upp för kommentarer och återigen gör det möjligt att diskutera utvalda artiklar på bohuslaningen.se tillsammans med tjänsten Ifrågasätt. Tjänsten innebär ett ansvarstagande för debattklimatet där man kan ordväxla med omsorg. Målet är en stark och livlig debatt utan personliga påhopp med fokus på innehåll och sakfrågor. På så vis breddar vi samhällsdebatten och värnar det demokratiska samtalet.

Vi hoppas på givande och konstruktiva diskussioner!

LÄS MER: Kommentarsfältet kommer tillbaka