Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Känslosamt jubileum på museum

Fem år av möten och engagemang för integration firades i en fullsatt hörsal på Bohusläns museum på lördagseftermiddagen.

Musik, dans och lyckade historier om hur "samhällsguidning" utvecklats till vänskap stod på schemat när man under tre timmar uppmärksammade att "Samhällsguide Uddevalla" nu varit verksamt i fem års tid.

– Just nu känns det fantastiskt, det är så kul med en sådan blandning av gamla och unga och att få återse så många "matchningar". Många säger att de blivit vänner på riktigt snarare än guider, säger Siv Tengberg, integrationssamordnare.

Med matchningar menar hon svenskar och nyanlända som anmält sig på var sitt håll för att vilja bli, respektive få, en guide som ett stöd för att lära sig svenska, lära känna folk och bättre rota sig i det svenska samhället.

– Jag hade sett det någonstans och undrat varför det inte fanns i Uddevalla. Strax efter såg jag att det var på gång och anmälde mig direkt, säger Katarina Bjelke, som var en av de första att utses till guide i Uddevalla i december 2014.

– Katarina var så viktig för oss i början och blev ett fönster till samhället. Hon var en stor hjälp med att skapa kontakter och hjälpte mig och min fru att få våra första praktikplatser i Sverige, säger Anwar Shammar, som kom till Sverige med sin fru och en son 2013 och i dag driver eget som revisor.

– Det viktigaste för oss var att ge vårt barn chansen att skaffa svenska vänner och Katarina hade barn i samma ålder. I dag är vi goda vänner och bor nära varandra dessutom.