Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På vård- och omsorgsboendet Rosenhäll har kommunen lyckats skaka fram fem lediga platser.

Kön till äldreboende nära en kritisk gräns

Ovanligt många väntar just nu på att få flytta in på äldreboende. Kommunen riskerar vite om inte kön kortas.

Kön för att få komma in på ett äldreboende är nu ovanligt lång inom Uddevalla kommun. 56 äldre som behöver plats på särskilt boende måste nu bo kvar hemma, eller också finns de bland de 20 personer som under tiden vistas på något av kommunens tillfälliga boenden.

Vanligtvis står inte mer än 30 personer i den kön. Kötiden som normalt är mellan en och en och en halv månad är nu i vissa fall längre än tre månader. Vilket är en kritisk gräns.

– Vi är skyldiga att ge plats på boende inom tre månader från ett beslut om att behovet finns, berättar Roger Granat, utvecklingschef på socialtjänsten.

Just nu är det 16 personer som väntat längre än så. Kommunen kan krävas på ett vitesbelopp när tremånadersgränsen överskrids.

Färre platser blir lediga

Anledningen är egentligen inte att fler äldre än vanligt behöver komma in på ett boende. I stället är det just nu färre platser än normalt som blir lediga. Det innebär att få flyttar därifrån eller avlider. Vilket i sig är en god nyhet.

– Nu har vi haft en tremånadersperiod med ovanligt låg omsättning på våra äldreboenden. Folk mår bra helt enkelt, konstaterar Roger Granat.

Mellan 15 och 20 platser brukar bli lediga på boendena varje månad. Men det senaste kvartalet har bara 7 -13 boendeplatser per månad kunnat erbjudas.

Socialtjänsten har nu letat upp fler platser på de befintliga boendena. Fem platser öppnas på Rosenhäll och sju platser på Arödsdal.

Lösa krisen på sikt

Enligt Marion Vaern, avdelningschef för boende och hemtjänst, är detta boendeplatser som funnits i beredskap. Men det räcker inte för att lösa krisen på sikt.

– Vi tittar på befolkningsstrukturen och ser att de äldre lever längre och bor längre på äldreboendena. Enligt prognosen behöver vi utöka antalet platser. Därför bygger vi ett nytt äldreboende med 30 platser i kvarteret Sundberg som ska vara färdigt i september nästa år och ännu ett med 40 platser som blir färdigt 2022.

I kommunen finns i dag över 600 platser på 13 olika äldreboenden.

– Men vi har det här problemet just nu. Det är jättesvårt att planera, menar Marion Vaern.

Roger Granat menar att kösiffrorna förändras efter cykler. Nu är kön återigen på väg att minska. Bara för ett tag sedan var den uppe i 65 personer.

– Vi följer utvecklingen varje dag. Det går åt rätt håll nu, menar utvecklingschefen.

Men fortfarande får många i stället utökad hemtjänst när boendeplatser saknas.

– Man har rätt att bo hemma om man hellre vill det, förtydligar Marion Vaern.