Körde påverkad in en stenmur – döms nu av hovrätten

Bilisten försökte smita från polisen och krockade in i en vägg. Efter att först ha dömts till fängelse av Uddevalla tingsrätt ändrar nu hovrätten domen.

ANNONS
|

Det var i september 2017 som en bil uppmärksammades av polisen då den åkte fort genom centrala Uddevalla. När polisen bestämde sig för att följa efter bilen försökte föraren, en man i 25-årsåldern, istället köra ifrån polisen.

Biljakten fick ett abrupt avslut när mannen kraschade rakt in i en stenmur. Mannen skadades allvarligt i samband med olyckan och fick föras till sjukhus. På sjukhuset hittade polisen narkotika i form av cannabis i mannens kalsonger och även i bilen fann polisen narkotika i en väska. Han hade även narkotika i blodet och saknade körkort.

Mannen dömdes i september 2018 av Uddevalla tingsrätt till en månads fängelse för grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

ANNONS

LÄS MER: Smet från polisen - kraschade in i mur

Domen har sedan överklagats till hovrätten och där har nu fattats ett beslut.

I skuldfrågan gör hovrätten samma bedömning som tidigare gjorts av tingsrätten men man menade att de kroppsskador som mannen ådragit sig i samband med olyckan kan beaktas.

Vid olyckstillfället bröt mannen flera ben i kroppen, däribland en nackkota. Inledningsvis efter olyckan låg mannen i koma och var delvis förlamad. Han drabbades även av en hjärnskada som påverkat hans minne och balans, berättade han i hovrätten. Även mannens mamma vittnade i hovrätten om att det kommer krävas omfattade rehabilitering för att mannen ska kunna återgå till arbete och eget boende.

Till följd av detta valde därför hovrätten att sänka straffet till skyddstillsyn.

ANNONS