Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avstängt. Södra och norra kajen i Uddevalla har varit avstängda i ett år på grund av rasrisk.

Kajerna i centrum kan börja rustas upp

Nästan ett år efter att kajerna i Uddevalla centrum spärrades av på grund av skredrisk, får nu kommunen grönt ljus från Länsstyrelsen att börja rusta upp dem.

Den 14 juli 2016 spärrades stora delar av hamninloppet i Uddevalla av. Kajerna var i så dåligt skick att kommunen bedömde att de kunde rasa när som helst. Under året som gått har kommunen arbetat för att hitta en lösning på problemet.

Kommunen tänker riva bryggan som sitter där nu och stötta upp kajen med spont. För att få arbeta i vattnet behöver de ha tillstånd från Länsstyrelsen, något som kom in till kommunen häromdagen. Så länge de inte stör laxarna och öringarna som vandrar längs Bäveån under vissa perioder, får kommunen arbeta i vattnet.

– Jag är glad men samtidigt överraskad. Så här snabbt trodde jag inte att vi skulle få svar från Länsstyrelsen. Direkt efter semestern ska vi börja titta på exakt hur vi vill att det ska se ut på södra kajen, säger Salwan Zaynal som är projektledare på kommunen.

Tanken är att kommunen ska behålla den gamla muren men göra både den och fyllningen bakom mer stabil än innan. Detta då muren har ett visst kulturvärde och att kommunen tycker att den är snygg.

– Jag hoppas att vi kommer kunna börja arbeta med att rusta upp kajen i januari 2018 och att den ska vara färdig lagom till sommaren samma år, säger Salwan Zaynal.

Salwan Zaynal arbetar parallellt med den norra kajen och hoppas kunna påbörja arbetet där direkt efter att den södra är färdig om Länsstyrelsen ger tummen upp det vill säga.