Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson är död

Kakdrottningen Birgitta Rasmusson har avlidit efter en tid på sjukhus, det bekräftar en familjemedlem till Bohusläningen. Hon blev 81 år gammal.

Sveriges bakdrottning och Ljungskilefödda Birgitta Rasmusson är död, det bekräftar en familjemedlem till Bohusläningen. Operasångaren och nära vännen Marco Stella fick dödsbeskedet under fredagen.

– Det är jättetråkigt att ha förlorat en vän. Vi var grannar under somrarna här i Ljungskile och brukade fika och prata ofta. När hon cyklade förbi stannade vi alltid för en pratstund, säger Marco Stella.

Birgitta Rasmusson och Marco Stella förenades bland annat i sin kärlek för Italien i Viva la tårta. En föreställning med anekdoter, historia och fakta om italienska bakverk med kända och okända stycken från italiensk opera.

– Trots åldersskillnaden så hade vi flera gemensamma nämnare. Italien var en av dem och Viva la tårta var en galen idé som blev jätterolig, säger han.

Han minns särskilt Birgitta Rasmussons humor, företagsamhet och stora kunskap.

– Hon gick verkligen i bräschen. Kakor var länge något som många inte ansåg var fint nog, men hon kände en stolthet över att få vara en del av och forma den svenska fikakulturen, säger han.

Hyllas av kollegorna

I ett inlägg på sociala medier hyllar Johan Östling, programledare för Hela Sverige bakar, Birgitta Rasmusson för sin kunskap, inspiration och humor.

Kära, kära Birgitta. Jag är så tacksam och stolt för att jag fick lära känna dig. Du var en av de få riktiga diamanter man träffar i livet. Bilden av dig under vackra försommardagar med blommande hägg och syrener blir den som består. Dina historier, din kunskap, din humor och ditt fina sätt inspirerar för alltid. Jag ska baka dina saffranspojkar till alla jag känner. Vila i frid! ♥️”

LÄS MER: Så minns vännerna Birgitta Rasmusson

Författaren till ”Sju sorters kakor”

Birgitta Rasmusson föddes 1939 i Ljungskile. Hon var jurymedlem i tävlingsprogrammet ”Hela Sverige bakar” sedan 2012, men när inspelningarna inleddes i maj förra året tvingades den då 80-åriga kakdrottningen stå över på grund av coronaviruset.

Birgitta Rasmusson skrev en lång rad bakböcker, däribland ”Kakor vi minns”, ”Birgittas bästa julkakor” och var med och skrev klassikerna ”Den rutiga kokboken” och ”Sju storters kakor”.

I 20 år arbetade hon på Icas provkök.

Birgitta Rasmusson blev 81 år gammal. Hon vårdades under en tid på Stockholms sjukhem och gick bort på fredagen.