Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet protesterade boende och andra mot politikers vilja att riva husen.

Kan tvingas erbjuda liknande fritidshus

Även om kommunen får rätt att riva husen och säga upp avtalet med de fritidsboende på Bodele, så kan man tvingas hitta likvärdiga stugor att hyra ut som ersättningsboende.

Hyreslagstiftningen gäller alla hyresvärdar, även kommuner, och i princip görs ingen skillnad mellan uthyrning av sommarbostäder och vanliga hyreslägenheter.

- Besittningsskyddet för hyresgästen gäller tills hyresvärden har ett tyngre motstående intresse. I det här fallet kan rivning vara ett sådant skäl, men kommunen måste då leta upp en motsvarande stuga att erbjuda hyresgästen, säger Johan Mirtorp, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

Lisbeth Ottosson har i dag ett kontrakt på att hyra en av de rivningshotade sommarbostäderna. Under 2014 blev hon uppsagd av Uddevalla kommun, men den uppsägningen togs tillbaka.

- De hade sagt upp hyresavtalet på ogiltiga grunder.

Om du får en ny uppsägning, kommer du då att överklaga?

- Jajamän, det kommer jag att göra, men nu är det först och främst förvaltningsrätten som gäller. Jag har inte skickat in min överklagan än men planerar att göra det, så får vi ta diskussionerna om hyresavtal senare om det blir aktuellt, säger Lisbeth Ottosson.

Hon är medlem i Hyresgästföreningen som hjälpte henne att överklaga senast hon blev uppsagd av kommunen.

Enligt Johan Mirtorp är paragraf 46 en gummiaktig paragraf, men på grund av dagens bostadsbrist finns starka skäl för att kommunen måste skaffa fram en ersättningsbostad. Hade det funnits gott om lägenheter hade kommunen inte haft samma skyldighet. Om tillgången på sommarbostäder är god eller inte har ingen betydelse:

- Lagen tar sikte på att ingen ska stå utan tak över huvudet och gör bara undantag för kontrakt på sommarbostäder som är kortare än nio månader, säger han.

Det finns ytterligare en skrivning i jordabalken som kommunen eventuellt kan bryta mot, och det är ifall uppsägningen bryter mot "god sed" eller om det av någon annan orsak är oskäligt att säga upp hyresgästerna.