Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/11

Kan vattenbomba först i dag

Brandmännen får inte bukt med skogsbranden på Herrestadsfjället själva. Tidigt på onsdagsmorgonen kan vattenbombning sättas in, om det behövs.

Branden på Herrestadsfjället, vid sjöarna Limsjön och Klaren rasar vidare. På tisdagskvällen arbetade ett 20-tal man ute i terrängen med att försöka begränsa elden. Den helikopter man kallat in för att få hjälp med vattenbombning kan komma först på onsdagsmorgonen, säger räddningschef Bernt Eriksson. Förhoppningen var att den skulle kommit redan på tisdagskvällen.

- Vi ska stämma av i morgon bitti. Behovs helikoptern då, då kommer de genast, säger Bernt Eriksson, på tisdagskvällen. 

Det är ett flera hektar stor område på Herrestadsfjällets mest otillgängliga del som brinner. Och området är för stort för att kunna släcka från marken på ett effektivt sätt, menar räddningstjänstens ledning. Därför hoppas man på hjälp med vattenbombning så snart som möjligt. Men framför allt hoppas man på regn, enligt Bernt Eriksson.

- Om Gud är god, då börjar det regna snart, säger han.

Det svårtillgängliga området gjorde att brandmännen fick gå till fots in för att starta släckningsarbetet, innan man med hjälp av inlånade motorcyklar och en bandvagn kunde köra fram slangar och annat material till brandplatsen. Det var ett oerhört tungt och slitsamt arbete, som tog åtskilliga timmar.

Bernt Eriksson säger till Bohusläningen att det inte ligger några hus i närheten av området som brinner.

- Inget sådant är hotat, det är bara skog, säger han.

11.30 kom det första larmet. Det var brandflyget som precis startat från Uddevalla flygklubb och fältet i Rörkärr som upptäckte branden på fjället. Brandflyget kör nu flera gånger om dagen, då det råder högsta brandrisken i området.

- I första svepet när de kom upp i luften upptäckte de branden, säger Åke Fischer, samordnare för Brandflyget i Bohuslän och Dalsland.

Branden ligger på Herrestadsfjället, nordväst om Uddevalla centrum som de senaste dagarna drabbats av flera bränder

LÄS MER: Polisen: Inget tyder på anlagda bränder

Piloten och spanaren i brandflyget larmade omgående SOS, som skickade ut räddningstjänsten till platsen.

- Branden ligger precis vid en sjö. Som tur var så upptäckte vi den tydligen i ett tidigt skede, säger Åke Fischer.

Räddningstjänsten heltidsstyrka har ryckt ut till branden. Dessutom har brandflyget återvänt till Herrestadsfjället, efter en tur till Vänern, och cirklar runt där och har direktkontakt med räddningstjänsten och SOS.

LÄS MER: Oförklarliga bränder på Skansberget

 

Mer än tre timmar efter att larmet kom till SOS om branden på Herrestadsfjället har räddningstjänsten fortfarande inte lyckats komma fram till brandplatsen.

- Vi tog fel väg en gång, där i början. Men nu är vi på väg. Problemet är att det ligger väldigt svårtillgängligt, säger Bernt Eriksson, förbunds- och räddningschef för Mitt Bohuslän.

Strax efter klockan 15 på tisdagen kom ytterligare ett larm om en tredje skogsbrand i Uddevalla.

 

Claes Staf är insatsledare. Han bekräftar att brandmännen fortfarande inte har kommit fram klockan 14.45 på onsdagseftermiddagen. Han berättar att brandmännen nu kämpar med att ta sig till fots upp på fjället, genom den svåra terrängen.

- Vi har inga bilar som kan ta oss dit. Vi har begärt hjälp från Munkedal som kommer med en motorcykel, fyrhjuling, så att vi kan få dit utrustning, säger Claes Sjögren Staf.

Han berättar att styrkan som är på väg upp mot skogsbranden har kontinuerlig kontakt med brandflyget som har cirkulerat över branden ett bra tag nu.

- Branden har visserligen spridit sig en del, men inte särskilt mycket. I alla fall inte så vitt vi kan se på flygfoton som brandflyget skickar till oss. Det verkar vara några hundra kvadratmeter stort, säger Claes Sjögren Staf.

 

Bara en halvtimme efter att larmet om branden på Herrestadsfjället kom, kom nästa larm till SOS. Då brann det i skogen vid Dalabergskolan. Öppna lågor slog ut från skogen när räddningstjänsten kom dit.

Deltidsbrandmännen fick kallas in och släcka den branden. När de kom dit hade det brunnit cirka 100 kvadratmeter. Brandmännen fick snabbt branden under kontroll.

Det rörde sig om cirka 100 kvadratmeter, och slog ut öppna lågor när räddningstjänstens deltidsbrandmän kom dit.

 

Insatsledare Claes Sjögren Staf tog då beslutet att begära hjälp från armén.