Förespråkar Sinclair. Magnus Jacobsson, KD, och Johan Wiktorsson, M, menar att ett kulturhus ska läggas i Sinclairhuset på Östergatan. Det skulle bli en rejäl satsning på kulturen. (Arkivbild)
Förespråkar Sinclair. Magnus Jacobsson, KD, och Johan Wiktorsson, M, menar att ett kulturhus ska läggas i Sinclairhuset på Östergatan. Det skulle bli en rejäl satsning på kulturen. (Arkivbild)

KD: Är brott mot vallöftet

Nybyggt kulturhus vid museet fanns med i Socialdemokraternas kommunpolitiska handlingsprogram. Nu ser det inte ut att bli byggt förrän tidigast nästa mandatperiod.

ANNONS
|

–Bondfångeri, säger Magnus Jacobsson, KD.

Hans parti har jobbat för att satsa på ett kulturhus i Högskolans gamla lokaler på Sinclair. Nu menar han att den nya majoriteten i kommunen förhalar den satsningen och att man dessutom gett falska förhoppningar till sina väljare.

–Jag är inte förvånad att de nu ger besked om att det inte blir ett nybygge vid museet. Vad värre är att de inte gått ut med vad de tänker sig med Sinclair. Kulturskolan har miljöproblem och det gäller att ta ett snabbt beslut, säger han.

Det tidigare borgerliga styret i Uddevalla väckte tanken att flytta Kulturskolans verksamhet från gamla flickskolan och i Studio 32:s lokaler till Sinclairhuset. Man ser flera vinster med en flytt från dessa lokaler till Sinclairhuset, bland annat att lokalerna är handikappanpassade och har en bra inomhusmiljö.

ANNONS

Magnus Jacobsson skräder inte orden om Socialdemokraternas besked att ett nybygge dröjer. Han menar att Socialdemokraterna agerar ohederligt då man inte gör de satsningar man gick till val på för att gynna centrum.

–Vi i Kristdemokraterna menar att en satsning på ett kulturhus i Sinclair skulle vara den starkaste kultursatsningen som gjorts, säger han. Badhusbygget kommer i första hand, därefter en flytt av kommunhuset till centrum. Först därefter kan man diskutera ett nybyggt kulturhus.

Magnus Jacobsson menar att underlaget för ett hus i den dimension som diskuteras är för litet i Uddevalla.

–Om man jämför med andra städer som har den typen av hus som det pratas om, då har man 120000 invånare eller mer. Tyvärr är inte Uddevalla i det läget att man kan fylla ett kulturhus som det pratas om vid museet.

Han är mycket skeptiskt till ett nybyggt kulturhus vid museet och menar att även om Folkets hus menar att de står för byggkostnaderna krävs en kommunal borgen och ekonomisk satsning för att det ska bli av. Folkets hus själva säger att de har grundplåten till nybygget i sitt nuvarande hus.

Lars Kallin, tidigare chef för Folkets hus i Uddevalla och fortfarande en av de drivande bakom projektet, säger att grunden till finansieringen av bygget redan finns:

ANNONS

–Det finns i det hus vi har idag, säger han. Det är vårt startkapital och det huset är mycket attraktivt.

Han säger att vid en försäljning av Folkets hus på Göteborgsvägen har man startkapitalet till ett nybyggt Folkets hus intill museet.

Folkets hus räknar med ett nytt bibliotek som hyresgäst, samt Bohusläns teater.

–Det är mycket man kan utnyttja gemensamt, säger Lars Kallin.

Att badhuset skulle vara högra prioriterat anser han inte vara något hot mot ett nytt Folkets hus.

–Absolut inte. Tvärt om, säger han. Det finns utrymme för båda satsningarna.

Annelie Högberg, Socialdemokraterna, Och Ewy Gahnström, V, säger också att man jobbar kontinuerligt med frågan och har kontakt med Folkets hus-föreningen.

–Kulturhus var en av våra valfrågor och så sent som i förra veckan hade vi möte med Folkets hus-föreningen. Det blir inget färdigt hus under den här mandatperioden, men vi har absolut inte släppt frågan, säger Högberg. Vi anser det fortfarande vara en av de viktigaste satsningarna på centrum som kan göras.

Hon anser inte att partiet lurat väljarna:

–Vi arbetar för ett kulturhus vid museet tillsammans med Folkets hus. Men just nu är badhusfrågan prioriterad och därför får kulturhuset vänta något.

ANNONS