Kineser letar lantbruk i Västsverige

Jordbruksmark i Västra Götaland lockar investerare från Kina. – Våra kunder vill bosätta sig här i regionen och bedriva jordbruk helt enkelt, säger Yansi Xu som driver konsultbolag från Hogstorp utanför Uddevalla.

ANNONS
|

Han startade för ett år sedan handelsbolaget "Beyond Millions Consulting" som bland annat förmedlar jordbruksmark i Västra Götaland till investerare i Kina.

– De vill odla och driva lantbruk. Inte i första hand för att exportera maten hem till Kina, utan för att själva slå sig ned här och få ett bra liv som bönder, förklarar Yansi Xu.

Själv flyttade han, efter studier, till Västsverige för ett och ett halvt år sedan, för att starta sitt handelsbolag.

– Vi arbetar åt personer som vill starta affärer här i Sverige. Då är lantbruk en av flera sektorer som kan vara aktuella, säger Yansi Xu som bland annat uppger att han tagit kontakt med LRF för mer information om läget på fastighetsmarknaden.

ANNONS

Lågkonjunktur just nu

Henrik Pålsson som är mäklare vid LRF Konsult berättar att det just nu finns 204 jordbruksfastigheter till salu i landet och att 36 av dem ligger i Västra Götaland.

– Men det är alltid lågkonjunktur på fastighetsförsäljningen under vinterperioden och det brukar lätta framåt våren.

Ordföranden i LRF Väst, Paul Christensson, låter först förvånad över kinesiskt intresse för västsvensk jordbruksmark.

– Men vi har ju en öppen ekonomi i Sverige, som i grunden är bra. Ibland får det udda konsekvenser. Vi har många norrmän som köper skog i Sverige, men vi kan inte åka dit och göra samma sak för de har en förvärvslagstiftning som stoppar det, berättar Christensson.

– Jag tror nog inte vi kan åka till Kina och köpa jordbruksmark hur som helst heller. Men här i Sverige skrotade vid förvärvslagstiftningen i början av 1980-talet.

Så kinesiska lantbrukare är välkomna i LRF?

– Jag tror väl kanske inte det blir så många, i vart fall inte i det korta perspektivet. Men visst är alla välkomna och färsk statistik visar ju att våra medlemstal fortsätter att öka med rekord räknat på 2010.

ANNONS