Klart med rödgrön majoritet i Uddevalla

Valnattsresultatet står sig för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Det står klart sedan alla förtidsröster räknats. Uddevalla får en rödgrön majoritet.

ANNONS
|

På onsdagen räknades även de så kallade poströsterna som lämnats på valdagen. Det blev bara marginella förändringar med en 0,1 procent ökning för Moderaterna och Miljöpartiet, medan Sverigedemokraterna och Uddevallapartiet minskade 0,1.

Det ändrar inte mandatfördelningen i kommunfullmäktige. S, V och MP får majoritet med 31 av 61 mandat. Miljöpartiet har redan gjort klart att de kan tänka sig att samregera.

–Just nu är jag väldigt nöjd. Uddevalla får en tydlig politisk majoritet. Det ger ett enklare arbetsklimat för både oss, oppositionen och förvaltningarna, säger Ingemar Samuelsson (S).

Han ser inga problem inför förhandlingarna med MP och V. De har en gemensam grund och han är övertygad om att de tillsammans kan resonera sig fram till lösningar i enskilda sakfrågor.

ANNONS

"Förälskelsefasen", kallar Gunilla Magnusson (MP) det för, med erfarenhet från Miljöpartiets samarbete med alliansen efter förra valet.

–Sen hettar det till, men det kommer att gå bra. Vill man så går det, säger Gunilla Magnusson.

Hon får medhåll av partikamraten Anna-Tora Jonsson.

–Det är bra att reda ut eventuella knäckfrågor redan från början. Vi ska börja förhandla i slutet av den här veckan. Hur lång tid det tar går inte att säga, det får ta den tid det tar, säger Anna-Tora Jonsson.

–Vi är nöjda med att det blir ett tydligt majoritetsstyre. Eventuella krav på poster ska vi först diskutera internt inom partiet, säger Lars-Olof Laxrot, V.

Enligt Ingemar Samuelsson blir det bara tre kommunalråd framöver – två för majoriteten och ett oppositionsråd.

–En minskning, men ingen dramatisk förändring. Sen hur kommunalrådsposterna och ordförandeskapet för de olika nämnderna ska fördelas får vi ta i förhandlingarna, säger Ingemar Samuelsson.

–Först ska vi se på politiken, sen får vi fördela posterna, säger Anna-Tora Jonsson.

En trolig fördelning är att Ingemar Samuelsson blir ett av kommunalråden. Den andra kan gå till V som har fler mandat än MP. I så fall är Ewy Gahnström med tidigare erfarenhet som kommunalråd ett tänkbart alternativ.

Läs också:

ANNONS

Flera möjliga partners för de röda

Så gick det i valet i din kommun

ANNONS