Tishko Ahmed leddes in bojad till rättegången i hovrätten, där han senare blev dömd till 18 års fängelse. Nu har Kriminalvården beslutat var han ska avtjäna sitt straff.
Tishko Ahmed leddes in bojad till rättegången i hovrätten, där han senare blev dömd till 18 års fängelse. Nu har Kriminalvården beslutat var han ska avtjäna sitt straff. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Klart var Wilma Anderssons mördare ska avtjäna sitt straff

Tishko Ahmed mördade 17-åriga Wilma Andersson i deras gemensamma bostad i Uddevalla och dömdes i höstas till 18 års fängelse. I fängelset har det funnits en hotbild mot Uddevallabon och han har hållits isolerad. Nu har Kriminalvården bestämt vilken anstalt mördaren ska placeras på, och väljer en av landets högsäkerhetsfängelser.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

17-åriga Wilma Andersson anmäldes försvunnen i november 2019, men det stod snart klart att det låg ett allvarligt brott bakom hennes försvinnande. Tishko Ahmed, som tonårsflickan haft en relation med och som hon levt tillsammans med, misstänktes snart ligga bakom. Misstankarna om att hon bragts om livet blev bekräftade när polisen kort därefter hittade Wilma Anderssons huvud i en garderob i bostaden.

Efter en lång utredning och rättsprocess dömdes Tishko Ahmed, mot sitt nekande, först av tingsrätten till livstids fängelse. Ett straff som hovrätten i oktober förra året sänkte till 18 års fängelse.

Hotbild mot Tishko Ahmed

I beslut från Kriminalvården, som Bohusläningen tagit del av, framgår att Tishko Ahmed har haft en hotbild mot sig på Kumla där han suttit inledningsvis. Han har därför varit placerad i avskildhet från andra fångar, det enligt Kriminalvården funnits en ”risk för Tishko Ahmeds säkerhet till liv eller hälsa på den avdelning han är placerad”.

ANNONS

Tishko Ahmed, som påbörjade sitt straff den 15 december, placerades i avskildhet i början av februari, varefter nya beslut gjordes. Den 25 februari beslutade Kriminalvården att han skulle vara fortsatt placerad i enskildhet på grund av den hotbild som tros finnas mot Tishko Ahmed.

”Uppgifterna bedöms som allvarliga och anstalten har i dagsläget ingen möjlighet att lösa situationen genom en mindre ingripande åtgärd så som annan placering inom anstalten”, skriver Kriminalvården i beslutet.

Hög rymningsrisk

Det var strax före jul som Kriminalvården beslutade att Tishko Ahmed skulle placeras på Kumla. Detta eftersom Kumlaanstalten har en så kallad riksmottagning där alla män som ska avtjäna fängelsestraff på minst fyra år hamnar inledningsvis, och där en utredning görs innan de slussas vidare till andra anstalter. Motsvarande för kvinnor är Hinsebergsanstalten.

Nu har kriminalvården beslutat att den nu 24-årige Uddevallabon ska avtjäna sitt straff på Tidaholmsanstalten, vilket GT rapporterat. Anstalten är en av de med högst säkerhetsklass i landet, klass 1.

Enligt tidningen anses risken för rymning vara hög, liksom risken att Tishko Ahmed använder sig av hot och våld, gör sig skyldig till misskötsel eller annan kriminalitet.

LÄS MER:Vittnar om pojkvännens vredesutbrott i häktet

ANNONS