Klimataktivist blir tilldelad årets Antigonepris

Årets Anigonepris, ett pris som delas ut för visat civilkurage, är utsett. I år blev det klimataktivisten Maja Rosén som driver organisationen "Vi håller oss på jorden", som sprider medvetenhet kring flygens klimatpåverkan.

ANNONS

Varje år delar Ljungskile folkhögskola ut Atigonepriset till en eller flera personer de anser ha visat civilkurage. Stefan Johansson, lärare på Ljunskile folkhögskola och jurymedlem säger att de inte har något speciellt tema för priset. Men att klimatfrågan, under det senaste året, verkligen hamnat på agendan och därför ville de lyfta det.

– Vi tycker att det är modigt att hon utmanar sin bekvämlighetszon och vågar ställa de obekväma frågorna, säger Stefan Johansson.

För Maja Rosén betyder priset mycket men hon hoppas själv på att det snart inte ska behövas dela ut ett pris för civilkurage till folk som pratar om klimatfrågor.

ANNONS

– Egentligen borde det ju inte behövas civilkurage för att prata om klimatet. Klimatkrisen kommer att påverka oss alla, och det ligger i allas intresse att få upp ögonen för dess allvar, säger Maja Rosén.

ANNONS