Kommunal överväger skyddsstopp på äldreboende i Uddevalla

Läget är så besvärande på ett äldreboende i Uddevalla att Kommunal nu överväger skyddsstopp. Enligt uppgifter till Bohusläningen flyttas personal mellan avdelningarna och arbetar med både smittade och friska. Dessutom är skyddsutrustningen bristfällig.

ANNONS
|

I Uddevalla kommun har läget på ett äldreboende, som har konstaterad coronasmitta, blivit så pass besvärande att skyddsombuden nu överväger ett skyddstopp på arbetsplatsen.

Enligt Anna Skarsjö, ordförande i Kommunal Väst, handlar det framför allt om bristande skyddsutrustning i Uddevalla.

– Där har man gått fram eftersom det är så pass allvarligt, säger hon.

Vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att vi slutar utföra uppgifter där vi riskerar att bli smittade. Den enda som kan häva stoppet är skyddsombud eller arbetsmiljöverket. Skulle arbetsgivaren säga ja till kraven så kan man fortsätta utföra de här arbetsuppgifterna.

Vill skydda personalen

Enligt Skarsjö är ett potentiellt skyddstopp inom äldreomsorgen en sista åtgärd och något som är högst ovanligt inom äldreomsorgen.

ANNONS

– Det är en sista åtgärd för att försöka skydda personalen, säger hon.

Enligt uppgifter till Bohusläningen har läget blivit så ansträngt att personal även tvingas gå mellan covid-19 smittade patienter och friska. Vilket skapat stort missnöje och även rädsla hos personalen.

– Jag skulle beskriva situationen som rent kaos, säger en person med insyn i verksamheten.

Behöver minimera riskerna

Oron för den bristande skyddsutrustningen bekräftas lokalt av Annette Frisk som är ordförande i Kommunal för sektion Uddevalla.

– Personalen känner en stor oro för undermålig skyddsutrustning det är vad vi får till oss. Det är rädda för att få smittan själv och att smitta andra, det gäller både och, säger hon.

Förutom skyddsutrustning, vad kan äldreboendet göra i nuläget?

– Vi har bland annat pratat med Anna Skarsjö om att kunna använda timpooler för extra resurser och för att personal inte ska gå mellan avdelningar där det finns sjuka så att vi ska kunna minimera riskerna med smittspridning, säger hon.

LÄS MER:Nu testats fler inom äldrevården

Vill ha munskydd som krav

I förra veckan skyddstoppades arbetet på äldreboendet Serafen i Stockholm och i det fallet beslutade Arbetsmiljöverket att ge facket rätt och att munskydd skulle vara ett krav inom arbetet, enligt TT.

Fackförbunden har olika verktyg för att hantera situationer där det finns direkta hot mot arbetsmiljön. Exempelvis kan skyddsombuden göra en så kallad 6:6a-anmälan, som innebär att arbetsgivaren inom en tidsgräns måste försäkra att arbetet är tryggt.

ANNONS

Om personalen ändå inte skulle känna sig trygg kan Arbetsmiljöverket kopplas in för att göra en bedömning. Men ytterst, om ombuden trots det bedömer att det finns risk för liv och hälsa, så kan de begära så kallat skyddstopp – vilket innebär att arbete avbryts.

Om så blir fallet i Uddevalla återstår alltså att se.

LÄS MER: Bekräftat skyddsstopp på Rosenhäll i Uddevalla

ANNONS