Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) såg till att kommunens mingelmiddag anordnades på sin egen krog, Saluhallen.  Bild: Lasse Edwartz
Kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) såg till att kommunens mingelmiddag anordnades på sin egen krog, Saluhallen. Bild: Lasse Edwartz

Kommunalrådets krog stod värd för kommunens mingelmiddag

Uddevalla kommun var förra året värd för en nationell konferens för näringslivspersoner. En mingelmiddag i början av konferensen anordnades på kommunalrådet Christer Hasslebäcks (UP) krog. Men enligt kommunen har inga fel begåtts.

Det var i maj förra året som Uddevalla kommun stod som värd för SKNT-konferensen, vilket är en konferens där tjänstemän besöker en kommun och dess företag. Kommunen anordnade studiebesök på bland annat Benders och Musselbaren, uppger P4 Väst.

Under konferensens första kväll hölls ett mingel på kommunalrådet Christer Hasslebäcks (UP) egen krog, Saluhallen. 93 gäster kom och middagen ska ha kostat 500 kronor per person.

"Använder maktställning för att sko sig själv"

– Jag har inte varit involverad i någon beslutsprocess, man försöker bara göra en höna av en fjäder, säger Christer Hasslebäck (UP) till Bohusläningen.

Han var inte kommunalråd då konferensen bokades, berättar han. Men enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet handlar det trots allt om korruption.

– Det ser ut som att han använder sig av sin maktställning för att sko sig själv. Det är den internationella definitionen av korruption, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet till P4 Väst.

Enligt Christer Hasslebäck (UP) är uppgifterna felaktiga. Han menar att betalningen till krogen gjorts av arrangören SKNT. Det berättar han i samtal med Bohusläningen.

Så är dock inte fallet enligt föreningen själva. Bohusläningen har pratat med kassören hos föreningen och han uppger att de inte fått någon offert eller faktura från Saluhallen – vilket Hasslebäck i sin tur hävdar.

SKNT:s ordförande Susanne Bredesjö Budge förklarar.

– Administrationen ligger hos värdkommunen vilket är lite besvärligt i det här fallet, säger hon.

Var det kommunens projektledare som bokade Saluhallen?

– Ja, det var det.

Och Uddevalla kommuns projektledare för konferensen var Sophie Carling, näringslivsutvecklare i kommunen. Enligt henne har inga transaktioner gått från Uddevalla kommun till Saluhallen.

– Man måste göra redovisning via researrangör, annars skulle vi haft en jätteupphandlingsprocess. Vi är med och arrangerar med styrelsen i SKNT, vi har inte betalat ut eller fakturerat Uddevalla kommun.

Vem är det som gjort transaktionerna till Saluhallen?

– Det kommer jag inte lämna kommentarer kring, säger Sophie Carling. Men uppger senare i samtalet att det är resebyrån Resia som gjort dem.

Men Resias regionalchef Henrik Fredriksson känner inte till någon konferens.

– Det är ingenting jag känner igen, jag kan inte komma ihåg något sådant, säger han.

Sophie Carling är säker på sin sak. Uddevalla kommun har inte gjort något fel i det här.

Ni har inte gjort något fel i det här?

– Absolut inte, och framförallt har vi gjort det i en anda att visa det nyaste senaste bästa i Uddevalla. Det beslutades våren och sommaren 2018, innan valet.