Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommuner vidtar åtgärder på äldreboenden för att minska smittspridning. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX
Kommuner vidtar åtgärder på äldreboenden för att minska smittspridning. Bild: JESSICA GOW / SCANPIX

Kommunen återinför restriktioner på äldreboenden

Under förra veckan infördes besöksstopp på kommunens äldreboenden i Tanums kommun, något som strider mot grundlagen. Även Uddevalla kommun vidtar nu åtgärder för att hindra smittspridning, men inför inget besöksförbud, enligt Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.

Det var den sjätte november som Tanums kommun beslutade att införa besöksstopp på samtliga av kommunens boenden. Ett beslut som bryter mot grundlagen, enligt Bitte Bråstad, chefsjurist på Folkhälsomyndigheten. Det säger hon till DN den första oktober efter att det nationella besöksförbudet hävts.

– Rörelsefriheten och rätten till familjeliv är grundlagsskyddade rättigheter som gäller alla. Om beslutande kommun inför besöksförbud som inskränker det så är det olagligt, säger hon till DN och fortsätter:

– En myndighet, kommun, eller smittskyddsläkare kan inte förbjuda besök, det måste komma från regeringen.

Tanums kommun menar dock att åtgärderna behövs för att skydda de äldre.

– Att skydda våra äldre är högsta prioritet och då tog vi det här beslutet mot lagen, säger Roger Wallentin, ordförande omsorgsnämnden i Tanums kommun.

Uddevalla kommun återinför restriktioner

Under onsdagskvällen står det klart att även Uddevalla kommun har valt att vidta åtgärder på sina LSS- och äldreboenden.

Stefan Skoglund (S) är ordförande i socialnämnden, och säger att kommunen beslutat om att införa restriktioner, men att det inte är aktuellt med besöksförbud i nuläget.

– Vi märker att smittspridningen ökar och då vill vi få stopp på det. Restriktionerna innebär att de anhöriga får höra av sig till boenden och boka tid innan, det är ett sätt att minska smittspridningen, säger han på onsdagskvällen.

Anhöriga kommer att kunna träffas genom plexiglas, precis som det var tidigare i våras, berättar Skoglund.

– Vi vill skydda de mest sårbara i vårt samhälle, berättar Stefan Skoglund.