Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inget fritidskort till Uddevallas elever på loven efter att kommunen missat jullovet när de fattade beslut. Bild: Jessica Segerberg
Inget fritidskort till Uddevallas elever på loven efter att kommunen missat jullovet när de fattade beslut. Bild: Jessica Segerberg

Kommunen glömde jullovet - ingen får åka gratis

Den som önskar sig ett gratis fritidskort från kommunen i julklapp kommer bli besviken. Detta efter att kommunstyrelsen missat jullovet när de fattade beslut om lovkorten.

Uddevalla kommun erbjöd läsåret 2017-2018 sina skolungdomar att åka gratis med Västtrafik genom ett så kallat fritidskort. Kortet gällde för elever i årskurserna 8-9 och 1-2 på gymnasiet och var giltigt både på sommar- och jullovet. Det blev populärt och utnyttjades av cirka 2000 elever.

– Det öppnade upp för att folk skulle kunna röra på sig så att de inte fastnade i den egna kommundelen. Men det handlade också om att vänja eleverna vid att använda bussen och åka kollektivt, säger Ingemar Samuelsson (S), avgående kommunalråd i Uddevalla.

I våras beslutade dock staten att ge gratis sommarlovskort till elever i årskurs 6-9 och 1-2 på gymnasiet. Detta gjorde att kommunen fick två olika produkter att hantera. Både sitt egna kort och det från staten, skillnaden var svår att förmedla till ungdomar och föräldrar. Kommunen tog därför bort det kortet som kommunen betalade, så att det bara skulle finnas ett slags kort att söka under sommaren.

LÄS MER: Fria resor ska ge nya vanor

Men när kommunstyrelsen samlades för att besluta om det kommunalt finansierade fritidskortet i höstas, glömdes jullovet bort. Kommunstyrelsen missade att det fritidskort kommunen upphandlat med Västtrafik gällde för både sommarlovet och jullovet. När de trodde att de tog bort kortet för sommarlovet drogs det alltså samtidigt också in för jullovet, något som inte var meningen.

– Det är olyckligt och bara att beklaga. Vi ville ju att jullovsdelen skulle vara kvar, men nu ser jag ju att det är upphandlat som ett paket med både sommaren och julen. Det har blivit en miss i hanteringen och vi har pratat förbi varandra, sånt händer ibland, säger Ingemar Samuelsson.

Osäkert med kort till sommaren

I den nya budgeten som riksdagen klubbade för någon vecka sedan, verkar det dessutom inte finnas plats för ett sommarlovskort. Ungdomar kan alltså stå utan gratis fritidskort även till sommaren.

– Pengarna till sommarlovskortet är borta i och med den nya budgeten. Vi har inte budgeterat för det i kommunen heller så sommarlovskortet till nästa år hänger löst. Detta får ju den nya majoriteten justera så att eleverna inte blir av med kortet till sommaren också, det vore förödande, säger Ingemar Samuelsson.

I januari flyttar den nya majoriteten in i kommunhuset i Uddevalla. Nu verkar det alltså vara upp till dem om det blir gratis fritidskort till sommaren eller inte. Christer Hasslebäck (UP) är tillträdande kommunalråd och känner inte till vad den nya budgeten kommer innebära för det statliga sommarlovskortet.

– Om den nya budgeten innebär att kortet försvinner bör ju frågan hamna på agendan igen så att samtliga partier får säga sitt. Vi kommer ju i så fall att ha några månader på oss innan sommaren och min minnesbild är att detta inte var en kontroversiell fråga när vi beslutade om att införa det förra gången, säger Christer Hasslebäck.