Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Skulptören Mohannad Soleman bredvid sitt verk uppe på Hästepallarna. Skulpturen heter Syrisk häst och är en fem meter hög skulptur i 6mm järn Bild: Lasse Edwartz
Skulptören Mohannad Soleman bredvid sitt verk uppe på Hästepallarna. Skulpturen heter Syrisk häst och är en fem meter hög skulptur i 6mm järn Bild: Lasse Edwartz

Kommunen har nu köpt skulpturen Syrisk häst

Konstverket som först hyrdes av kommunen har kunnat köpas in tack vare en insamling. Placeringen är unik för kommunala skulpturer i Uddevalla.

Det mäktiga konstverket Syrisk häst av Mohannad Soleman, som kom till Sverige 2015, har nu övergått i kommunal ägo. En privat insamling, av tidigare integrationssamordnaren i Uddevalla, Kiomars Heydar, som sagt att hästen för honom symboliserar drömmen om frihet, lyckades få ihop köpesumman.

LÄS MER: Syriska hästen är räddad

Sedan Uddevalla energi i höstas lovade att dubbla alla fortsatta bidrag lyckades man få ihop den begärda summan, med avdrag för betald hyra sedan i mars förra året.

– Det innebär att vi fått en ny permanent skulptur i Uddevalla. Det är ett mycket speciellt konstverk, menar Carl Casimir, kommunantikvarie.

Då tänker han även på den speciella placeringen som passar perfekt för skulpturen av ståltråd.

– Den gör sig väldigt bra mot en ljus bakgrund. Här kan ljuset från himlen lysa genom den.

Men verket har också en förmåga att lura ögat.

– När man närmar sig skulpturen gående verkar det som att hästen följer betraktaren med blicken, säger Carl Casimir.

Syrisk häst blickar ut från Hästepallarna.. Bild: Karl af Geijerstam
Syrisk häst blickar ut från Hästepallarna.. Bild: Karl af Geijerstam

Platsen viktig för konstnären

Att placera verket högst upp på Hästepallarna var ett förslag från samhällsbyggnadsnämnden. Konstverkets pris var egentligen 300 000.

– Men konstnären nöjde sig med 200 000 när han såg vilken fin plats det hamnat på. Det var viktigt för honom, förklarar Carl Casimir som menar att valet av plats är något nytt.

Läs också: Många ville välkomna skulpturen

Den offentliga konsten brukar annars vara knuten till bebyggelse i någon form. Skulpturer på utsiktsplatser är ovanligare.

Den Syriska hästen var först utställd i Pilane skulpturpark på Tjörn sommaren 2017.