Kommunen i miljonstrid – med Markbygg

Markbyggs upphandlingsbud var 9 procent lägre än konkurrenternas. Men kommunen ratar Uddevallabolaget. Kommunen anser att bolaget saknar ekonomiska resurser – nu ska förvaltningsrätten avgöra saken.

ANNONS
|

Uddevalla kommun har upphandlat markentreprenaden för etapp 2 i Sundskogen. Totalt handlar det om ett kontrakt värt runt 30 miljoner. Lägst bud lämnade Markbyggs dotterbolag Markbygg anläggning väst. Budet var, enligt kommunen, nio procent lägre än närmaste konkurrent NCC Construction.

Men kommunen ratar Markbyggs anbud på grund av att ett av bolagets andra dotterbolag, Markbygg construction, haft svårigheter att betala sina räkningar. Uddevalla skriver i ett utlåtande till förvaltningsrätten att Markbygg inte lever upp till ett av upphandlingens krav; ekonomisk stabilitet.

– Vi har funnit att de inte har den ekonomiska stabilitet som efterfrågas, skriver kommunen.

Uddevalla har låtit två kreditinstitut bedöma Markbygg. Credit Safe ger Markbygg 98 poäng av 100, vilket anses vara mycket högt. Det andra kreditinstitutet, UC, ger Markbygg en etta vilket är det lägsta betyget. Och kommunen går på UC;s betyg.

ANNONS

– Credit safe gör inte gör några riskbedömningar utan tittar mer på om bolaget har funnits länge på marknaden med mera, skriver Uddevalla kommun och fortsätter:

– UC gör riskbedömningar bland annat utifrån antalet ansökningar hos Kronofogdemyndigheten som gjorts den senaste tiden.

Men Markbygg har vänt sig till förvaltningsrätten och hävdar att kommunen bryter mot den så kallade likabehandlingsprincipen. Att Markbygg construction genomgår en rekonstruktion påverkar, enligt ägaren Stefan Lundh, inte Markbygg anläggning.

– Nej, absolut inte. Vi lämnar de säkerheter som efterfrågas i upphandlingen, något som vi alltid har gjort. Det är väldigt underligt att kommunen som är så professionell väljer bort likabehandlingsprincipen. Och ur ett kommunalt perspektiv; hur korrekt är det att låta medborgarna betala mer i onödan?

Enligt Stefan Lundh är det första gången som kommunen analyserat företaget på det här sättet.

– Det känns lite orättvist. Vi anser inte att vi har blivit likvärdigt utvärderade i det här fallet. Vi har vunnit ett 70-tal upphandlingar med kommunen och man har inte åberopat något annat än Credit safe förrän nu, säger han och fortsätter:

– Av någon anledning så har man valt att göra så här. Om det beror på, men som vi inte vet, att man helt enkelt antagit att eftersom construction har ekonomiska bekymmer så har även anläggning det, så stämmer inte det. Och det har vi sagt till kommunen.

ANNONS

Hur viktig är den här upphandlingen för er?

– Det är en principiell fråga. Vi står och faller inte med det här på något sätt. VI har mycket i order. Bland annat erhåller vi entreprenader från Trafikverket, som är mycket professionella.

– Kommunen får naturligtvis ställa vilka krav som helst men det är viktigt att man behandlar alla lika.

Bohusläningen har sökt så väl Gunilla Hedlund på exploateringsavdelningen som Marina Bragd Karlsson på upphandlingsavdelningen för en kommentar, men båda har semester. Gatu- och parkchefen Martin Hollertz säger så här:

– Nu är inte frågan helt på mitt bord men generellt så har jag förstått det som om att Markbygg inte klarat en av de kontroller man gör vid en upphandling. Men jag hoppas, och det gör väl alla, att Markbygg ska komma tillbaka på banan.

ANNONS