Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hällebergsskolan i Ljungskile. Flera tidigare elever vittnar om att de mått mycket dåligt efter att ha gått på skolan.  Bild: Jonas Lindstedt
Hällebergsskolan i Ljungskile. Flera tidigare elever vittnar om att de mått mycket dåligt efter att ha gått på skolan. Bild: Jonas Lindstedt

Kommunen kräver att Skolinspektionen granskar Hällebergsskolan

Flera orossamtal och en anmälan har kommit in till socialtjänsten och Uddevalla kommun om Hällebergsskolans elever. Detta efter GP:s granskning. Nu kräver kommunen att Skolinspektionen agerar.

– Det handlar om en sammanvägd bedömning vi gör, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Cecilia Sandberg (S).

Enligt den formella begäran som nu skickats till Skolinspektionen från Uddevalla kommun, står det att bakgrunden är det som framkommit i media. I veckan har en orosanmälan lämnats in till kommunens socialförvaltning gällande elever på den kristna Hällebergsskolan. Flera personer har också vänt sig till andra funktioner i kommunen med oro för elever.

"Flera som uttryckt oro över elever"

– Det är flera som uttryckt oro för elevers skolgång, kopplat till trygghet och studiero, säger Cecilia Sandberg.

Enligt barn- och utbildningsförvaltningen behöver både historiska och nutida beskrivningar av skolan vägas samman i en granskning av skolan.

– Om kommunen själv hade haft tillsynsansvar så hade vi omedelbart gått in. Vi har också uppmanat skolan att kräva en granskning av sig själv. Om man får så här massiv kritik, så borde man se skäl att granska sig själv. Det är en brist att man inte sett det hittills, säger Cecilia Sandberg.

Redan under onsdagen uppmanade hon skolan att anmäla sig själv. Något Robert Åberg, ledare för Hällebergsförsamlingen som äger skolan, säger ska ha skett under onsdagskvällen.

"Vi gjorde en egen anmälan till Skolinspektionen i går kväll. Vår grund för anmälan är uppgifter som kommit fram i GP att det finns en sammanblandning mellan skolans huvudman och församlingen samt att utreda huruvida elevhälsan fungerar eller ej" skriver Robert Åberg i ett mejl till GP och fortsätter:

"Vi anser att vi i grunden har väl fungerande skola och att både vi som huvudman och vår elevhälsa fungerar professionellt."

"Man kan inte beställa en tillsyn från oss"

Som GP berättat tidigare har åtminstone åtta före detta elever försökt begå självmord, och minst lika många personer har övervägt att göra det, efter tiden i Hällebergsförsamlingen och deras skola Hällebergsskolan. Samtliga kopplar måendet till tiden i Ljungskile. Ett trettiotal personer, däribland flera elever som går eller gått på skolan det senaste året, vittnar om en sluten och sektliknande församling som än i dag påverkar elever under skoltid och fått vissa att må dåligt.

GP söker Skolinspektionen. Tidigare under onsdagen, då kommunen ännu inte gjort sin formella begäran, sade man dock följande till P4 Väst.

– Det är inte så att man kan ringa och beställa en tillsyn från oss. Vi har begränsade resurser så vi startar tillsyner när vi finner det behövligt. Än så länge har jag inte sett någonting i granskningen som kan föranleda någonting från vår sida, säger Hans Larson, enhetschef på Skolinspektionen till P4 Väst.

Senaste gången Hällebergsskolan granskades av Skolinspektionen var vintern 2017.