Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

”Kommunen motarbetar oss”

När Bastiongatan återigen översvämmades tog smådjurskliniken saken i egna händer. Men att bygga en fördämning på gatan får de inte för kommunen.

Blåst och regn är förstås inget ovanligt under höst och vinter. Risken för översvämningar i centrum är därmed heller inget okänt väderfenomen för Uddevallaborna. Och när det händer vet de allra flesta invånare att Bastiongatan bör undvikas.

De som har verksamheter på gatan har i princip en mindre sjö utanför dörren. 

– Vi har haft det så här i många år. Jag förstår att det är svårt att göra något vid större översvämningar. Men mindre åtgärder borde man kunna göra för att underlätta för oss som när det svämmade över senast, säger Anders Norlinder som driver Bohusläns smådjursklinik på gatan. 

Vid tidigare översvämningar har den lilla vattentaxin fått rycka in. Det är en liten bil som kan köra genom vattnet och i den kör patienterna och deras matte och husse till och från kliniken. 

Förra veckan var det dags igen. Blåst och regn och sedan stod vattnet på gatan. 
Den här gången testade personalen något nytt. De byggde en egen fördämning och la ut pallar för att kunderna skulle kunna kliva på torr asfalt. Men när kommunen fick syn på det hemmasnickrade brädstoppet fick de höra att de inte fick ha den där. 

– Utan att veta vad de gjorde så har de satt ett skydd på gatan och de kan inte själva stänga av hur som helst. Det behövs ett tillstånd till det och sedan är det vårt ansvar att göra det, säger Lars-Göran Johansson som är avdelningschef på kommunens tekniska kontor. 

På smådjurskliniken känner sig Anders Norlinder nu motarbetad i och med att han försökte lösa situationen provisorisk. 

– Jag såg nu att det går att göra små åtgärder som att täppa till på ett visst ställe. Det går att förbättra, säger han. 

– Det är fler som drabbas som till exempel museet. Men om de har idéer så tycker jag att de ska ta kontakt med sin fastighetsägare och med oss så vi kan prata om det, säger Lars-Göran Johansson. 

Det pågår ett arbete om strandskydd som ska skydda stan mot översvämningar. Men än så länge är det inga skydd som kan hjälpa de på Bastiongatan säger Lars-Göran Johansson. 

– Vi har än så länge inte hittat någon enkel liten åtgärd vi kan jobba med. 

Hur prioriterad är den här frågan?
– Det här inget vi löser på en månad. Det är politiken som får svara på det men översvämningsskyddet och den handlingsplan som finns är prioriterad sen kan jag inte alla detaljer i den, svarar Lars-Göran Johansson. 

I hopp om att vädrets makter inte motarbetar Anders Norlinder är fördämningen bortplockad. Han är besviken säger han. 

– Man gör ingenting förutom att man siktar på den stora designen. Vi blir tvingade om att ta saken i egna händer. 

LÄS MER: