Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kommunen spränger bort berg – för ny brandstation

På måndag börjar kommunen spränga bort berget vid Västgötavägen där Uddevalla nya brandstation ska ligga. Närliggande vägar kommer stängas av under vissa tider på dygnet och sprängningsarbetet beräknas pågå fram till början av mars.

Nedräkningen är igång och på måndag sker det första sprängningen av berg inför bygget av den nya brandstationen och rondellen. Birgitta Andersson är projektledare på samhällsbyggnad och ser det som ett efterlängtat startskott.

– Det känns jättekul. Det är ett väldigt roligt och utmanade projekt. Och även om vi inte kan tillgodose allas viljor kommer vi få en jättefin station, säger hon.

För att kunna länka samman den nya rondellen på Västgötavägen med Exercisvägen, och frigöra plats för stationen måste berget som nu finns på området, fastigheten Halla-Stenbacken, sprängas bort.

Sprängningsarbetet kommer ske varje vardag troligen omkring 13-tiden från och med måndag den första februari till den 7 mars, om allt går enligt plan. Trafikvakter kommer befinna sig på Västgötavägen, Exercisvägen, Infanterivägen och Fossumsvägen för att stänga av trafik under pågående sprängning, som beräknas ta ungefär fem minuter.

Berget måste sprängas bort för att ge plats åt ny brandstation och väg. Bild: Linnéa Hjortstam
Berget måste sprängas bort för att ge plats åt ny brandstation och väg. Bild: Linnéa Hjortstam

– Det krävs mycket förarbete och vi gör en riskbedömning inför sprängningsarbetet, säger Birgitta Andersson och avråder allmänheten från att befinna sig för nära inpå området under pågående sprängning då det kan stanna upp arbetet.

När berget väl är borta kommer stenen krossas på plats och användas till vägbygget. Enligt Birgitta Andersson är det ett miljöeffektivt och ekonomiskt sätt att ta tillvara materialet som blir av berget då de behöver bergsmassor i krossad form för grundläggning av marken.

– Det kommer ju låta en del när vi krossar men vi ska säkra upp för närboende och gå ut med information till dem i nästa vecka. Vi kommer mäta ljud nu innan och göra vad vi kan för att det blir bra för människorna som bor i området.

Det första spadtaget för den fyra tusen kvadratmeter stora brandstationen beräknas tas efter sommaren och hela bygger planeras stå klart sommaren 2023.

– Våra arkitekter har tillsammans med brandmännen fått ihop det jättebra. Man ska komma ihåg att brandmännen har max 90 sekunder på sig att ta sig ut oavsett var i byggnaden de befinner sig så det är ett viktigt detaljarbete som måste göras, säger Birgitta Andersson och fortsätter:

– Stationen byggs för i huvudsak Räddningstjänstens personal som är anställda i Uddevalla men vissa funktioner är även för hela Räddningstjänsten Mitt Bohuslän.