Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Grundskolechefen Peter Madsen.  Bild: Wiveca Ström
Grundskolechefen Peter Madsen. Bild: Wiveca Ström

Kommunen uppmanar elever att ta hem datorer

Ett meddelande har skickat ut till föräldrar och elever i Uddevalla kommun om att även grundskolan kan komma att stängas. Därför uppmanas nu eleverna att ta med datorerna hem efter varje skoldag.

I måndags meddelade Uddevalla kommun att undervisningen på gymnasie- och vuxenutbildningar blir distansbaserad framöver och i tisdags gick regeringen ut och rekommenderade att alla högskolor och gymnasieskolor i landet borde införa distansundervisning.

LÄS MER: Gymnasieskolor skickar hem eleverna

I nuläget är det inte aktuellt att stänga förskolor eller grundskolor i Sverige men under torsdagen fick regeringen möjlighet att ta ett sådant beslut på regional nivå. Att regeringen kan ta ett sådant beslut över huvudet på kommunerna gör att kommunerna måste vara förberedda på att skolorna kan behövas stängas.

Skickade ut meddelande

Under torsdagen skickade kommunen ut ett meddelande till elever och föräldrar som uppmanar eleverna att ta hem sina datorer i slutet av varje skoldag. I meddelandet står det tydligt att det enbart är en försiktighetsåtgärd för att alla ska vara så förberedda som möjligt om ett beslut om att skolan ska stängas tas.

– Därför att skulle ett beslut komma nu så har vi ingen skoldag imorgon. Skulle det bli en stängning imorgon så skulle alla behöva komma in på måndag och det blir ganska omständligt, säger Peter Madsen, verksamhetschef för grundskola och särskola i Uddevalla.

LÄS MER: Kommunerna förbereder skolstängning

Skulle ett beslut om att skolorna måste stänga komma så har Uddevalla kommun förberett sig genom att gå igenom olika scenarion som skulle kunna hända.

– Årskurs 4-9 har datorer och är vana. De yngsta får en annan typ av undervisning men föräldrar kommer kunna läsa på både vår hemsida och Unikum om vad de och eleverna kommer behöva för att genomföra undervisningen hemma.

I nuläget är det inte aktuellt med att stänga ner skolorna men att skicka ut ett sådant här meddelande är inget som Peter Madsen tror spär på den oro som finns idag.

– Vi har väldigt stor tillit till både lärare och rektorer att det hantera det på ett klokt sätt. Vi har redan idag en frånvaro på 30 procent. Jag tror inte att de som är kvar i skolan blir särskilt oroliga.