Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tommy Olsson tar vattenprov på Lindesnäs badplats Bild: Svante Örnberg

Kommunen varnar för bad på Lindesnäs

Under sommaren tas vattenprover vid de kommunala badplatserna. Vid en ny provtagning har man hittat tarmbakterier vid Lindesnäs. Kommunen avråder nu från bad då vattnet i nuläget bedöms som otjänligt. Först i början av nästa vecka kommer svar på de nya proverna.

Efter vattenprover vid Lindesnäsbadet uppmanar kommunen allmänheten att inte bada vid Lindesnäs. Vattenproverna togs den 1 juli och visade att vattnet inte är lämpligt att bada i.

– Vid senaste provtagningen så upptäckte vi E.coli-bakterier i vattnet. Man vet inte hur bakterierna kommit dit men de kan komma både från djur och människor på naturlig väg, säger Jenny Karlsson, enhetschef på miljötillsyn i Uddevalla kommun.

Den som badar ändå riskerar att både feber och magsjuka.

Nya vatten prover har tagits, men inga resultat har kommit. Tills vidare avråder alltså kommunen från bad på Lindesnäs badplats.

– Vi väntar på svar från de nya proverna. Förhoppningsvis kommer de i början av nästa vecka, säger Jenny Karlsson.

Fakta: Så bedöms vattenproverna

Varje vattenprov får en bedömning efter att halten bakterier E.coli och Intestinala enterokocker i vattnet analyserats.

Tjänligt vatten betyder att halten av bakterierna är låg nog för att inte innebära en hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk. Men kommunen bör följa upp varför halten är förhöjd.

Otjänligt vatten betyder att någon eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag. Då finns också en risk att det förekommer andra mikroorganismer i vattnet som man kan bli sjuk av, om man sväljer vattnet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten (HaV)