Unda campings framtid har blivit en följetong i Uddevalla, och den nyligen avslutade upphandlingen har överklagats till Förvaltningsrätten.
Unda campings framtid har blivit en följetong i Uddevalla, och den nyligen avslutade upphandlingen har överklagats till Förvaltningsrätten. Bild: Linnea Cart-Lamy

Kommunens svar om överklagade Unda-upphandlingen: ”Efterhandskonstruktion”

Bråket om vem som ska ta över driften av Unda camping fortsätter nu i rätten. Kommunen hävdar att anklagelserna om godtyckliga bedömningar är en ”efterhandskonstruktion” medan motparten hävdar att kommunens ”arrogans lyser igenom”.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Bohusläningen rapporterade i förra veckan om hur det nu avgjorts vem som ska ta över driften av Unda camping från och med årsskiftet.

Men knappt hann den upphandlingsprocess som pågått sedan i maj avslutas innan utgången överklagades till Förvaltningsrätten av Uddevalla-entreprenören Anders Engström. Hans bolag Antech var med bland slutkandidaterna, men snuvades till sist på avtalet med kommunen om driften av Unda.

– Vi tyckte bara det var för jävligt, det får inte gå till såhär, sade han till Bohusläningen.

Kommunen har nu yttrat sig till domstolen och bemött anklagelserna som byggde framförallt på två påståenden; dels att det vinnande budet från företaget BTL skulle ha diskvalificerats på grund av för låg kreditrating, och dels att kommunen godtyckligt sänkt Antechs poäng i den intervju som kommunen gjorde med de tre kvarvarande toppkandidaterna.

ANNONS

– Om man jämför gav vi likadana svar som vinnande budet, men ändå skrev de ner våra poäng, menade Anders Engström.

– Vår ställning är att vi genomfört intervjuerna på samma sätt, svarade Uddevallas kommundirektör Malin Krantz.

Hänvisar till siffror efter deadline: ”Chockerande”

I sitt yttrande till Förvaltningsrätten vidhåller kommunen att upphandlingen gått rätt till, och svarar både om BTL:s kreditrating och intervjudelen.

Man menar att kravet på ekonomisk och finansiell ställning trots den för låga kreditratingen ändå uppfyllts – och att BTL genom ett aktieägartillskott har tillräckliga förutsättningar för att fullgöra avtalet. Dessutom skriver kommunens upphandlingschef Linda Skarin att BTL ”även i anbudet redovisat att bolaget under 2022 har tecknat kontrakt med flera nya kunder, vilket påverkar ekonomin och kommande resultat för 2022 positivt”.

Förklaringar som Anders Engström inte ger mycket för. Han kallar i en ny skrivelse till Förvaltningsrätten det ”chockerande” att kommunen när de skriver om aktieägartillskottet hänvisar till en resultatrapport för BTL som skrivits ut den 8 september, och avser perioden 1 januari till 31 augusti i år.

Deadline för anbud i upphandlingen var nämligen 25 augusti.

Avfärdar kritiken: ”Mer av en efterhandskonstruktion”

Inte heller i intervjudelen medger Uddevalla kommun några fel, utan avfärdar Anders Engströms invändningar.

”Att Antech i sin definition av 40+ inräknade barn stämmer inte, utan är mer av en efterhandskonstruktion”, skriver Linda Skarin.

ANNONS

Kommunen vill att campingen ska vara för alla, vilket Antech också enligt kommunen angett i sin skriftliga plan. Men under intervjun menar kommunen att det blev tydligt att Antech enbart ville satsa på besökare i kategorin ”medelålders till pension”.

Men att Antech ville satsa på marknadsföring mot 40-plussare var bara ett sätt att visa hur man vill satsa stort på barnfamiljer, enligt Anders Engström. Han framhäver i sin skrivelse till rätten att förstföderskor i Sverige i dag i genomsnitt är runt 35 år, och att 40-åringar i snitt har två barn i campingålder.

Anders Engström är efter svaret mycket upprörd och hävdar att ”kommunens arrogans lyser igenom”.

Det är oklart hur lång tid det kommer dröja innan Förvaltningsrätten meddelar sitt beslut.

LÄS MER:Klart med ny arrendator på Unda camping – men upphandlingen överklagas

LÄS MER:Därför blir det strid om Unda camping

LÄS MER:Se bilderna från Unda camping genom tiderna

Unda camping – detta har hänt

Samma företag har arrenderat Unda camping sedan 2001, och driften har varit föremål för återkommande kritik. ”Det är ingen hemlighet att jag tycker att vi borde ha skaffat en annan arrendator för mer än ett decennium sedan. Han har inte skött Unda som han ska” sade samhällsbyggnadsnämndens då vikarierande ordförande Henrik Sundström (M) till Bohusläningen i juni 2021.

I maj 2020 sade kommunen upp avtalet med företaget innan en eventuell förlängning med hänvisning till bristande underhåll, efter att kommunens inspektörer rapporterat ett ”generellt ovårdat intryck”. Men eftersom avtalet löper ut först vid årsskiftet till 2023 har arrendatorn fortsatt driva Unda under de två senaste åren.

Under våren och sommaren i år genomförde kommunen en upphandling för att hitta en ny arrendator som ska ta över driften nästa år.

På campingområdets totalt cirka 9,5 hektar mark finns i dag 320 campingplatser och nio WC- och duschutrustade stugor, samt fyra stugor utan det. Den gällande detaljplanen öppnar för att bygga 25 ytterligare stugor.

ANNONS