Kommunens uppmaning: Använd grenkontakt och minska på julbelysningen

Sänkt inomhustemperatur är redan infört, men nu har kommunen skickat ut en uppmaning till sina 5 500 medarbetare – byt till grenkontakt och använd julbelysning ”med sunt förnuft”.
– Många bäckar små, säger kommundirektören Malin Krantz.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Energibesparing står högt på de flestas agenda. För drygt en vecka sedan meddelade Uddevalla kommun sina förvaltningar om att inomhustemperaturen nu max får uppnå 20 grader. Något som gäller för kommunens alla lokaler, så som skolor, förskolor och äldreboenden.

Kommundirektören Malin Krantz menade även att fler åtgärder är på gång.

Och nu har man skickat ut en intern lista med uppmaningar till alla de 5500 kommunanställda. Den innehåller bland annat uppmaningar om att byta till grenkontakt och ”använda julbelysning med sunt förnuft och viss restriktivitet”.

Hur stor energibesparingen blir genom att minska på apparater som står i standby-läge och antal tända ljusstakar vet man inte.

ANNONS

– Men många bäckar små och allt vi kan göra ska vi göra, säger Malin Krantz.

Men räcker detta?

– Vi vill vara en förebild i det här med att spara energi, desto mer vi sparar desto mer blir det till de som behöver det.

Malin Krantz menar även att fokuset på enkla energitjuvar kommer att fortsätta även efter enegikrisen.

– Det här är ingen quick fix, detta kommer att vara med oss lång tid framöver.

"Alla saker hjälper”

Den kommunala energi- och klimatrådgivaren Eva Ginstrup menar att kommunens beslut om att dra ner på temperaturen kommer ge den största energibesparingen.

– Men även små saker som kan spara energi och gör att vi kan sänka elpriset nationellt och i Europa, säger hon.

– Alla saker hjälper, men det är absolut inte det som kommer göra störst skillnad – att släcka sin jullampa, men det handlar om att bli medveten om all energi som går åt i onödan.

Men några ytterligare konkreta åtgärder dröjer, berättar Malin Krantz.

– Vi håller på och tittar på hur vi kan följa upp vår totala energiförbrukning, om energiförbrukningen i våra byggnader kan gå ner ytterligare, säger hon.

LÄS MER:Kommunen sänker värmen – max 20 grader

ANNONS