Kommunernas gräs måste blandas med nyttig gräs, menar lantbruksexperten Nils Mellin.
Kommunernas gräs måste blandas med nyttig gräs, menar lantbruksexperten Nils Mellin. Bild: Lasse Edwartz

Kommuner erbjuder krisande bönder att skörda kommunala gräsytor

Uddevalla kommun erbjuder nu gräset på tio hektar mark till lantbrukare som vill slå det själva. Många andra kommuner gör likadant. – Det är bra men blir bukfyllnad utan näring, säger Nils Mellin fd mångårig ordförande för LRF:s kommungrupp i Uddevalla.

ANNONS
|

När Uddevalla kommun på onsdagsmorgonen gick ut och erbjöd bönder som saknar foder till djuren att slå kommunala gräsytor, dröjde det mindre än en timme innan den första lantbrukaren hörde av sig.

– Vi misstänker att det finns ett rätt stort intresse för detta, säger Fredrik Stengavel som enhetschef för driftsenheten vid gatu - och parkavdelningen på kommunförvaltningen.

– Det känns så klart bra för alla att kunna hjälpa till. Men det får ske med vissa förbehåll.

Görs på egen risk

Bönderna får inte betalt av kommunen för att de klipper, men de får gräset gratis. I ett pressmeddelande varnar kommunen för att marker som normalt kanske inte klipps kan innehålla skräp, stenar, burkar eller plast och att den här skörden därför får göras på egen risk.

ANNONS

Gräset få heller inte säljas vidare, utan bara användas som foder eller strö till de egna djuren. Fredrik Stengavel bedömer, att Uddevalla kommunen kan erbjuda omkring tio hektar marker med oskördat gräs.

– Det fodret är nog ganska näringslöst, utan fungerar mer som bukfyllnad åt hungriga djur. Man kan förstås blanda ut gräset med spannmål. Och det går nog att torka och använda som strö, så det är bra att kommunerna gör så här, menar Mellin.

– Vi har 2000 hästar och 500 mjölkkor bara i Uddevalla kommun, som behöver mat. Och utöver alla kvigor, tjurar och mjölkkor finns det numera 350 000 hästar i landet, säger Mellin för att ge ett perspektiv på problemet med foderbrist.

Situationen svårare för varje dag

För varje dag som torkan fortsätter blir situationen allt svårare för lantbrukare och andra djurägare. Jordbruksverket, LRF och regeringen arbetar för att hitta lösningar och åtgärder som kan rädda så många djur som möjligt inom lantbruket och rädda livsmedelsproduktionen.

I det arbetet har man uppmanat alla som har arealer med foder, att skörda dessa.

Många kommuner har hörsammat detta och öppnat för gratis gräs åt krisande bönder. Tanum, Vänersborg och Orust är exempel på grannkommuner till Uddevalla som ställer upp för lantbrukarna.

ANNONS

– Men det är en kostnadsfråga hur långt den enskilde bonden kan åka för att skörda och hämta gräs, säger vice ordförande i LRF Västra Götaland, Hans-Ola Olsson på Säm i Tanum

ANNONS