Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommuner i miljonbråk om asylsökandes skolkostnader

Uddevalla kommun stämmer nu Kunskapsförbundet Väst på närmare tre miljoner kronor. Tvisten gäller två fakturor som Kunskapsförbundet Väst inte vill betala. Fakturorna är för asylsökande gymnasieungdomar som ska ha bott i Vänersborgs kommun medan de studerat i Uddevalla.

Staffan Lindroos t.v. är förvaltningschef över barn- och utbildningsförvaltningen i Uddevalla kommun. Johan Olofson t.h. är förbundsdirektör för Kunskapsförbundet Väst. . Bild: Anders Löwstedt, Daniel Gustafsson
Staffan Lindroos t.v. är förvaltningschef över barn- och utbildningsförvaltningen i Uddevalla kommun. Johan Olofson t.h. är förbundsdirektör för Kunskapsförbundet Väst. . Bild: Anders Löwstedt, Daniel Gustafsson

Det är två fakturor på sammanlagt närmare tre miljoner kronor som Kunskapsförbundet Väst ska vara skyldiga till Uddevalla kommun. Fakturorna som Uddevalla vill ha betalt för är skolkostnader för förra årets vårtermin för 37 asylsökande gymnasieungdomar. Under tiden de studerade på gymnasiet i Uddevalla och ska de ha bott i Vänersborgs kommun. Något som Kunskapsförbundet ifrågasätter. Kunskapsförbundet Väst är ett samarbete mellan Trollhättan och Vänersborgs kommuner och ansvarar bland annat för gymnasieutbildningarna i kommunerna.

Inte automatiskt rätt att fortsätta

Kunskapsförbundet menar att om eleverna går ett språkintroduktionsprogram i Uddevalla har de inte automatiskt rätt att fortsätta studera i Uddevalla om de bor i Vänersborg. Enligt Skolverket har Kunskapsförbundet rätt att bestämma om var elevernas skolgång ska ske. Samtidigt säger Skolverket att man kan låta eleverna gå kvar i sin tidigare vistelsekommun om kommunerna kommer överens om en ersättning.

– Vi menar att vi borde haft en diskussion om hur de här elevernas skolgång skulle betalas direkt när Uddevalla kommun fick reda på att eleverna flyttade till våra kommuner, säger Johan Olofson, förbundschef på Kunskapsförbundet Väst.

Ungdomarna ska ha bott i Uddevalla till en början men sedan ha flyttat till Vänersborg under sin gymnasietid. Efter att de flyttade till Vänersborg fortsatte de studera på gymnasiet i Uddevalla, och det vill Uddevalla ha betalt för. Kunskapsförbundet Väst å sin sida hävdar att Uddevalla kommun vägrat till att medverka till att upprätta överenskommelser för dessa elever. Dessutom säger Kunskapsförbundet att de inte visste om att eleverna flyttade till Vänersborgs kommun förrän det kom en faktura på skolkostnaden.

"Lämnat ut alla uppgifter regelverket kräver"

Ett av Kunskapsförbundets invändningar mot att betala ut ersättningen är att man inte har vetat hur många av de asylsökande som faktiskt bor i Vänersborgs kommun. Kunskapsförbundet hävdar att Uddevalla kommun i sin tur inte har gett dem tillräckligt med uppgifter om var eleverna bor. Uppgifter som Uddevalla kommun inte säger sig ha.

– Vi har lämnat ut alla uppgifter som regelverket kräver. Det är ingen annan kommun som har velat ha andra uppgifter. Så det här är en regel som Kunskapsförbundet har gjort upp i efterhand för att de inte vill betala, säger Staffan Lindroos, förvaltningschef över barn och utbildning i Uddevalla kommun.

Uddevalla hävdar att man har agerat efter de redan överenskomna avtalen inom Fyrbodals samverkansavtal för gymnasieutbildningar och att Kunskapsförbundet aldrig har efterfrågat något specifikt avtal för dessa elever.

– Det fanns inga tecken på att de inte skulle betala för de här ungdomarnas utbildning. Det finns ett specifikt statsbidrag för utbildningskostnader som Vänersborgs kommun sökte och betalades ut till Kunskapsförbundet, för att de sedan skulle betala oss för våra utbildningskostnader. Nu när pengarna har kommit till Kunskapsförbundet så vill de inte betala våra kostnader. De skapar nya regler som en efterhandskonstruktion för att undvika att betala. Ifall Kunskapsförbundet hade velat ta över kostnaderna för elevernas skolgång borde de har meddelat det den 1 januari förra året, inte nu i efterhand. Då fanns det inga tecken på att de inte skulle betala, säger Staffan Lindroos.