Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uddevalla kommun avbryter samarbetet med konsultföretaget Facilitator. Företagets vd Pelle Johansson till höger i bild. Bild: Lasse Edwartz
Uddevalla kommun avbryter samarbetet med konsultföretaget Facilitator. Företagets vd Pelle Johansson till höger i bild. Bild: Lasse Edwartz

Kommunstyrelsen avslutar samarbete med Facilitator

Med flera investerare som knackar på dörren för att få utveckla Uddevalla har avsiktsförklaringen med Facilitator spelat ut sin roll, anser kommundirektören Peter Larsson. – Vi har haft fem månader av väldigt bra genomslag, med stor uppvaktning av investerare, bland annat från Norge. Avtalet har uppfyllt sitt syfte, säger han.

Oppositionsrådet Ingemar Samuelsson (S) har däremot hela tiden varit kritisk till samarbetet med konsultföretaget.

– Verkligheten har kommit ifatt, säger han.

Uddevalla tätort och Ljungskile har ännu inte den storlek som bland andra Jönköping och Borås, och har därför inte samma dynamiska attraktionskraft som dessa större kommuner, menar kommundirektören. Man har därför tagit in en konsult för att få kontakt med nätverken av intressenter i Stockholm.

– Uddevalla kommun sitter på mycket mark och fantastiska möjligheter, en stor investeringsportfölj – och vi är helt skuldfria. Hur utvecklar vid Uddevalla stad och Ljungskile tillsammans med investerare, frågar Peter Larsson retoriskt. Han har sett det som nödvändigt att som en inte tillräckligt stor kommun få hjälp med att marknadsföra kommunen inför nätverk av investerare i huvudstaden.

LÄS MER: Uddevalla tar konsulthjälp för ökad byggnation

Man kan uppfatta det som att kommunen går utanför de vanliga kanalerna?

– Ja, det gör vi. Det är just det som är poängen. Kommunen har fyra miljarder i investeringsbudget och många som säger att vi kan bygga en skola åt er. Men vi vill bygga en riktigt bra stad, och vi kan inte göra allt i egen regi. Då kan vi jobba otraditionellt, säger Peter Larsson.

Nu förbereder sig kommunen att gå in i en utvecklingsfas av Rimnersområdet och upphandling av simhall. Vilken roll har Facilitator spelat där?

– Inget särskilt skulle jag vilja säga. Det går helt i sitt eget spår. Vi ska gå ut i en upphandling där vi antar bästa anbudet, säger Peter Larsson som betecknar utvecklingen av Rimnersområdet som en helt fristående affär.

Det kunde vi ha gjort själva, är mottot från Socialdemokraternas kommunalråd Ingemar Samuelsson.

– De har konstaterat att Facilitator i slutänden inte haft större möjligheter än kommunen själv har. Båda har insett att det är meningslöst, säger Ingemar Samuelsson som först och främst sett samarbetet med konsultföretaget som hämmande för kommunens egen organisation.

LÄS MER: Kostnadsfri konsult fakturerade kommunen 100 000

– Hela konceptet har fallit ihop som ett korthus utan att Facilitator presterat något. Jag är inte förvånad, det var i stort sett det vi sa för sex månader sedan när ärendet var uppe i kommunstyrelsen, säger Ingemar Samuelsson.

Nu när samarbetet är uppsagt är det tydligare om vad kommunens förvaltningar får förhandla om och inte, enligt Samuelsson som beskriver det ekonomiska utfallet som reellt små kostnader.

– Det kunde ha varit värre.

Risken med att ingå avsiktsförklaringen med konsultföretaget har varit liten, menar kommundirektören.

– En avsiktsförklaring innebär viljeyttring till utveckling tillsammans. Det är alltså inget juridiskt bindande avtal, vi har inga krav på varandra och det kan sägas upp när och av vem som helst, förklarar Peter Larsson.

Ingemar Samuelsson delar inte kommundirektörens uppfattning om avtalets giltighet.

– Klart att ett avtal är bindande, varför skulle man annars sluta avtal? Det har uttryckligen rubricerats som avsiktsförklaring där det står tydligt att företaget har exklusiv rätt att sköta förhandlingarna. Klart att det är bindande, kommenterar Ingemar Samuelsson.

Bohusläningen har sökt kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP).