Välkommen. Bredvid torsken syns ett av de konstgjorda reven.
Välkommen. Bredvid torsken syns ett av de konstgjorda reven.

Konstgjorda rev lockade tillbaka torsken

De tycks nöjda med sitt nya boende. Det konstgjorda revet utanför Sundstrand har lockat till sig både torsk och annan fisk.

ANNONS
|

Nu är det två år sedan byggherren Lars-Olof Axelsson med hjälp av en pråm placerade ut fem konstgjorda rev på cirka sju till tio meters djup i Byfjorden utanför Sundstrand. Reven ligger mellan 50 och 60 meter från strandkanten. För att ta reda på hur livet fortskrider vid reven har Lars-Olof Axelsson filmat, och filmat. Kameran sitter på en särskild ställning som han sänker ner i vattnet. Torsken är ju fredad, så att testa att fiska går inte.

–Och var jag än sätter ner kameran kommer det torsk, nu är de mellan 30 och 40 centimeter långa. De kommer i stim och tycks vara stationära. Torsken simmar runt reven och liksom stryker sig mot dem. Dessutom är det jättemycket yngel, de syns särskilt när det börjar skymma så jag vet inte om de gömmer sig i reven på dagen, berättar han.

ANNONS

Här kan du se filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=Q0voDNwSnvA

Han var inbjuden till Västerhavsveckan på Bohusläns museum där han visade en kortare film och berättade om sitt skötebarn, reven som är byggda av ihåliga betongelement från Kynningsrud. För att vara extra attraktiva är de byggda med olika klippavsatser. Efter första året var sjöpungarna på plats. Och nu finns här förutom torsk och hummer, bland annat plattfisk, vitling och tångkrabbor. Och en massa småsill som lockar till sig makrill. Hummer har han fiskat upp, men eftersom de rör sig på natten är de svåra att fånga på film med den utrustning han har i dag.

–Jag har även sänkt ner kameran på ett ställe hundra meter från reven. Under fem timmar filmade jag platsen. Det var så gott som stendött förutom lite yngel och några smörbultar, säger Lars-Olof Axelsson.

Den sekvensen finns också med på filmen som visades på museet.

–De tycks trivas med reven, och trivs någon, oavsett om det är en människa eller ett djur, stannar de så länge det är bra livsbetingelser, menar han.

Biologen Jan Uddén som också var på plats var lite mer skeptisk och menade att det inte är säkert att de stannar.

–Men hålbottnar är en bristvara, så det här är absolut ett bevis för att reven fungerar. Det kanske gör det lättare för länsstyrelsen att ge tillstånd i fortsättningen,

ANNONS

Får Lars-Olof Axelsson bestämma skulle han gärna se många fler konstgjorda rev. –Även om kostar mig en massa tid och pengar. Jag får väl ta kontakt med länsstyrelsen och ge dem någon slags feedback nu. Min förhoppning är att söka om tillstånd för fler rev. För även om det inte blivit så lyckat med reven som det nu är, så har de heller inte ställt till någon skada, säger han.

En anpassningsbar fisk

Torsken är en tålig art med stor anpassningsförmåga till olika miljöer.

Den lever i vatten med olika salthalter, olika temperatur och på olika djup. Rent beteendemässigt är torsken mycket flexibel och kan snabbt byta miljö efter behov. Man har exempelvis registrerat torsk som förflyttat sig 700 m i djupled på mindre än en timme.

Det har också visat sig finnas en stor individuell skillnad mellan fiskarna där vissa uppehåller sig grunt och andra djupt medan några regelbundet byter djup. Den kustnära torsken lever dock oftast nära bottnen och gärna i anslutning till olika typer av växtligheter.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

ANNONS