Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När avsiktsförklaringen presenterades i juni sa Uddevalla kommun att konsulthjälpen inte hade kostat någonting. Här Mikael Staxäng (M), Rolf Jonsson (L), Pelle Johansson, vd för konsultbolaget Facilitator, Christer Hasslebäck (UP), kommunalråd och kommundirektör Peter Larsson. Bild: Lasse Edwartz

Kostnadsfri konsult fakturerade kommunen 100 000

Konsulthjälpen skulle vara gratis. Det berättade politiker och kommunchef när Uddevalla presenterade en avsiktsförklaring med konsultbolaget Facilitator under en pressträff i juni. Men innan man ens presenterat förklaringen hade man kostnader på närmare 130 000 kronor i kommunikationsrådgivning.

I juni ingick Uddevalla kommun en avsiktsförklaring med konsultbolaget Facilitator. Syftet var att öka byggnationen i kommunen. Under pressträffen där förklaringen presenterades fick kommunalrådet Christer Hasslebäck (UP) frågan vad konsulthjälpen kostat.

– Ingenting.

Nu visar det sig att konsulten fakturerat kommunen 130 000 kronor, inklusive moms. Det rapporterar P4 väst.

Pelle Johansson, vd för konsultbolaget, menar dock att det är kostnader för kommunikationshjälp som kommunen önskat inför presentationen av avsiktsförklaringen.

– Det är inga konstigheter. Jag har bara transporterat två fakturor från två personer som har hjälpt till med kommunikationen. Men det här är inget av det som avsiktsförklaringen innehåller.

Har du fått någon procent för att du skickade fakturorna?

– En procent. Det är ett standardförfarande, säger Pelle Johansson och fortsätter:

– Jag hade kunnat ta hela beloppet. För det har inget med avsiktsförklaringen att göra. Om man nu ska vara sådan.

Pelle Johansson hänvisar till ett stycke i avsiktsförklaringen som förklarar att kommunen och konsulten kan ingå andra avtal, och att ersättning för dessa hanteras i separata överenskommelser.

– Den är medvetet skriven just för att kommunen inte ska få skit för att de gör det, säger Pelle Johansson.

I fakturan, som Bohusläningen tagit del av, framgår det att kommunen betalat 15 000 kronor per dag man fått kommunikationshjälp.

Enligt Peter Larsson, kommundirektör, har fakturan ingenting att göra med avsiktsförklaringen. Han menar att den gått via Facilitator av praktiska skäl och ser inga problem med att lägga pengar på kommunikationshjälp.

– Känns fullständigt rimligt. Det är en löjlig summa och jag hade utan problem kunnat använda betydligt mer skattepengar på att marknadsföra staden, säger han.

Bohusläningen har sedan torsdagseftermiddagen sökt Christer Hasslebäck utan att få svar.