Bygget av Källdalsskolan stoppades i vintras. Nu kräver kommunen mångmiljonskadestånd.
Bygget av Källdalsskolan stoppades i vintras. Nu kräver kommunen mångmiljonskadestånd. Bild: Lasse Edwartz

Kräver minst 10 miljoner i skadestånd

Kommunen kräver minst tio miljoner kronor i skadestånd efter förseningarna i bygget av Källdalsskolan. Det kommer att bli rättegång någon gång under 2019, konstaterar projektavdelningens chef, Sten-Anders Olsson.

ANNONS
|

Det var mitt under pågående bygge av nya Källdalsskolan som det uppdagades brister i ritningarna och arbetena avbröts.

Byggnationerna stod stilla en period men har nu återupptagits igen.

Kommunen hävdar att det var felaktiga konstruktionshandlingar som orsakade stoppet och har tagit juridiska ombud till hjälp för att driva en process mot konsultföretaget.

– Kommunen har lämnat in till tingsrätten ett skadeståndsanspråk. Just nu gör våra juridiska ombud kompletteringar och det bollas fram och tillbaka, säger Sten-Anders Olsson.

LÄS MER:Efter byggstoppet – nu börjar Källdalsskolan växa fram

Förhandling i rätten

– Det blir en rättslig prövning och kommer att bli förhandlingar i tingsrätten. Vi vet inte riktigt när det blir ännu. Våra juridiska ombud tror att det kan ta ett halvår efter att kompletteringarna är klara tills det blir förhandling. Någon gång under 2019 blir det förhandling.

ANNONS

Uddevalla kommun vill att förhandlingarna ska ske här i Uddevalla tingsrätt, medan konsultfirman vill att de ska genomföras i Linköping där de har sitt säte.

– Kommunen har ett anspråk på drygt tio miljoner kronor, men vi har ända in till förhandlingen på oss att komplettera. Det kommer förmodligen att bli mer när vi ser de fulla konsekvenserna, säger Sten-Anders Olsson.

LÄS MER: Skolbygge stoppas av ritningsfel

Försenat ett halvår

Han konstaterar vidare att arbetet med att rätta till alla handlingar börjar närma sig slutet.

– Vid årsskiftet kommer det att vara normalt igen.

Bygget av skolan pågår parallellt med arbetet med handlingarna och har gjort så en tid,

– Vi beräknar att skolan kommer att vara klar i juni 2020. Den kommer då att vara ungefär ett halvår försenad, säger Sten-Anders Olsson.

ANNONS