Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Krisande företag har miljonskuld till kommunen

Företaget Empower som ansvarar för fiberutbyggnad runt om i Bohuslän är satt under rekonstruktion eftersom man inte kan betala sina skulder.

Bohusläningen har tidigare skrivit om bolaget som bland annat ansvarar för den avstannade fiberutbyggnaden på Kissleberg. Empower AB, som har sitt moderbolag i Finland, har skulder på drygt 136 miljoner. Under den närmaste tiden räknar man dock med att omkring 77 miljoner i olika kundfordringar ska flyta in.

Bland de omkring 1 000 borgenärerna finns Lysekils kommun som har en fordran på 2,1 miljoner på bolaget.

– Den gäller återställande av mark som vi gör, asfalteringsarbete. Jag pratade med vår redovisningskonsult för bara ett par dagar sedan, då sa vi att det var konstigt att de inte hade betalat fakturan ännu. Nu får vi vänta på att rekonstruktören kontaktar oss, säger Magnus Andersson, ekonomichef på Lysekils kommun.

Förklaringen kom alltså i slutet på förra veckan när Stockholms tingsrätt sade ja till ansökan om rekonstruktion. Enligt bolaget är orsaken till betalningssvårigheterna att den enskilt största kunden som stått för 75 procent av omsättningen, i själva verket är ett olönsamt avtal. Övriga projekt drivs med lönsamhet enligt Empower.

Dessutom har företaget drabbats av förseningar i sin Fiber-till-hemmet-verksamhet. Detta har lett till förluster som bolagets ägare inte kan täcka upp för.

Empower har cirka 170 personer anställda på hel- och deltid. De arbetar med bygg- och installationstjänster, samt drift och övervakningstjänster till olika telekommunikationsföretag.

För att komma på fötter igen har bolaget bland annat sagt upp personal. Tanken är att fortsätta rörelsen i mindre skala med befintliga och nya kunder. Moderbolaget ska också skjuta till pengar, men förlorarna kommer att bli de oprioriterade fordringsägarna. De företag som har en fordran på Empower kommer att få ett ackordsförslag, där skulden skrivs ner om rekonstruktionen fullföljs.

Bolaget självt bedömer det som att sannolikheten för att de oprioriterade fordringsägarna skulle få ut något i händelse av en konkurs, är högst begränsad. Bland borgenärerna finns allt ifrån Swerock AB, ett dotterbolag till Peab, som har en fordran på tio miljoner till lokala företag i vårt spridningsområde. Det är framförallt olika anläggningsfirmor som har krav på Empower. Flera av dem på flera hundratusen kronor. Men i borgenärsförteckningen finns även företag som saknar betalning på fakturor på några hundra kronor.

I oktober skrev Bohusläningen om de problem som de boende på Kissleberg råkat ut för. Här arbetar Empower för Telia, men uppkopplingen som skulle skett redan i våras kom av sig. Och plötsligt stod arbetet stilla. Frågan är hur rekonstruktionen med personaluppsägningar kommer att påverka Telias kunder.

– Vi har tagit en förnyad dialog med Empower och vi fortsätter enligt plan med dem i vissa områden. I andra samarbetar vi med andra entreprenörer och gör justeringar för att säkra leveransen enligt plan, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning.

Ett sådant område där man bytt entreprenör är just Kissleberg. Nu hoppas Telia att de ska kunna leverera den utlovade fibern till våren.

En rekonstruktion syftar till att ett företag som i grunden har goda marknadsutsikter, men tillfälliga ekonomiska problem, ska kunna undvika konkurs.

LÄS MER: