Krister Kronlid (S), här inför ett möte i Munkedal tidigare i år, är besviken över den ovilja till förändring som den socialdemokratiska partiledningen visade under lördagens möte med förtroenderådet. (Arkivbild)Foto: Ann-Katrin Eklund
Krister Kronlid (S), här inför ett möte i Munkedal tidigare i år, är besviken över den ovilja till förändring som den socialdemokratiska partiledningen visade under lördagens möte med förtroenderådet. (Arkivbild)Foto: Ann-Katrin Eklund

Kronlid besviken efter förtroenderådets möte

Att låta alla medlemmar få vara med kring valet av ny partiledare hade varit en bra inledning på Socialdemokraternas förnyelseprocess. Det anser Krister Kronlid, Uddevalla.

ANNONS
|

Han är besviken över den ovilja till förändring som förslaget från Bohuslän mötte i helgen. Socialdemokraternas förtroenderåd hade då samlats i Stockholm för att välja den valberedning som i sin tur ska ta fram ett nytt förslag till partiledare.

Krister Kronlid, som sitter i rådet, tycker att valberedningen fick en bra sammansättning med ledamöter från olika geografiska delar i landet, olika åldrar, från olika arenor och en blandning av kända och mera okända namn. Västra Sverige representeras av ett av de kända namnen, Göran Johansson från Göteborg.

– En diskussion fördes kring förslaget från S-kvinnorna och SSU om att representanter från dem skulle adjungeras. Vi sade nej till det eftersom många fler sidoorganisationer då måste få vara med.

ANNONS

– Det blir tungrott och vi ska inte arbeta exakt som förr. Valberedningen kommer ändå att lyssna av rörelsen, säger han.

Krister Kronlid säger att den viktigaste frågan under förtroenderådet gällde valberedningens uppgift.

– Vi som representerade Bohuslän var på det klara med att förnyelseprocessen måste börja nu och vi ville att möjligheterna till en medlemsomröstning i valet till partiledare skulle ses över. Det skulle vara en unik möjlighet att börja förändringsprocessen.

Han är besviken över partisekreterare Ibrahim Baylans bestämda nej till det.

– Mycket har hittills skett bakom stängda dörrar. Jag är bekymrad över att vi inte kan lämna det. När Ibrahim Baylan inte gick oss till mötes visades hans ovilja till förändring. Han sitter kvar och tänker i gamla banor.

Att Baylan liksom Mona Sahlin hade ställt sin plats till förfogande hade varit naturligt, enligt Krister Kronlid. Den nya partiledaren ska från start få påverka sin närmaste krets.

Den 25–27 mars är det partikongress.

– Då hoppas jag att vi kan presentera rätt partiledning som våra medlemmar och folket vill ha, säger Krister Kronlid.

ANNONS