Kronofogden ville ta bilen – då körde föraren iväg

Kronofogden stötte på mannen på Norra Drottninggatan, och utmätte bilen han färdades i på plats. "Nu får ni ge er" sa mannen och körde iväg. Nu åtalas han.

ANNONS
|

I september förra året hade en tjänsteman på Kronofogdemyndigheten i Uddevalla varit ute på lunch. På Norra Drottninggatan, när han väg tillbaka till kontoret, fick han syn på en man som han visste hade skulder. Mannen stod då utanför en bil, och tjänstemannen förklarade direkt på plats för den skuldsatte att bilen var utmätt. Beslutet meddelades bara muntligt, att överlämna något skriftligt beslut hanns inte med.

Enligt tjänstemannen ska den skuldsatte mannen då ha sagt att "nu får ni ge er" och att bilen inte var hans. Sedan körde han därifrån.

Förstod inte att det var en utmätning

Nu misstänks mannen för brottet "överträdelse av myndighets bud", och åtalas vid Uddevalla tingsrätt. Mannen har vidgått händelseförloppet men förnekar brott. Bland annat har han förklarat att bilen tidigare ägdes av hans företag men att den sedan hade sålts till en bekant. Han har också förklarat att han inte förstod att det var frågan om en utmätning, att han inte ens kunde föreställa sig att en utmätning gick till på det viset.

ANNONS

På Kronofogdemyndigheten menar man att mannen visst förstod att det var frågan om en utmätning. Och även om bilen nu står på en annan person så nyttjade mannen fortfarande bilen varför man tvivlade på att bilen över huvud taget överlåtits.

Bilen hittades månaden därpå, och då såldes den av Kronofogdemyndigheten.

ANNONS